ŠTA OVO RUSI RADE RUMUNIJI?! Bukurešt u panici, pozvao Britance i NASA da pomognu
Foto: Printscreen

Trenutno, 90 odsto lažnih GPS signala koncentrisanih u istočnoj Rumuniji potiče sa Krima i utiče na skoro sav vazdušni saobraćaj koji povezuje Evropsku uniju sa Azijom, prema izveštaju koji je objavila OPS Group, OSINT grupa za analizu, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije, NASA i izraelskim stručnjacima za sajber bezbednost.

"Jugoistočni kvadrant FIR (Regija informacija o letovima, br) registruje 90% lažnih signala, u oblasti između Brašova, Bukurešta i Konstance. To posebno utiče na tranzit avionskog saobraćaja između EU i Azije. Lažni signali posebno upućuju na Simferopolj", navodi se u opsežnom izveštaju objavljenom prošlog meseca koji su potpisali stručnjaci za avijaciju, vazdušnu navigaciju, GPS signale, kao i institucije kao što su Nacionalna sajber direkcija Izraela, britansko ministarstvo odbrane, Vazduhoplovstvo Rumunije, a u saradnji da britanskim RAF-om, NASA i svemirskom komandom SAD.

Rumunija: Ne utiče na letove

U slučaju Rumunije, u periodu od 15. jula do 15. avgusta 2024. broj od 231 leta imao je lažne GPS signale ("spoofing“), prema izveštaju OPS grupe.

U odgovoru na pitanje u rumunskom poslaničkom domu, ministar saobraćaja Sorin Grindeanu je nedavno izjavio da "incidenti kao što je gubitak GPS signala ne utiču na bezbednost letova".

"Sa stanovišta bezbednosti vazdušne navigacije, incidenti kao što je gubitak GPS signala ne utiču na bezbednost letova, jer se u vazdušnoj navigaciji koriste konvencionalna sredstva koje obezbeđuje ROMATSA, a otporna su na ometanje", kaže se u pisanom odgovoru ministra saobraćaja Sorina Grindeanua na pitanje koje je u parlamentu na ovu temu postavio poslanik PNL Radu-Marin Mojsin.

Ministarstvo saobraćaja je navelo i da se "piloti aviona obaveštavaju u realnom vremenu u slučaju degradacije GNSS signala".

"Da bi na vreme upozorili avione na situacije u kojima su GPS signali 'zaglavljeni', rumunski direktorat za kontrolu leta ROMATSA implementira sistem za praćenje satelitskih signala i otkrivanje smetnji u područjima aerodromskih terminala", navodi se u odgovoru rumunskog ministarstva saobraćaja, navodi portal Digi24.ro.

Radna grupa, međutim, ceni da je uticaj ometanja GPS-a na bezbednost letova i vazdušnih operacija izuzetno visok.

"Radna grupa je izuzetno zabrinuta zbog ukupnog uticaja koji ometanje GPS-a ima na bezbednost leta", navodi se u izveštaju koji je prošlog meseca objavila OPS grupa.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da do sada nije identifikovan slučaj da je bilo koji komercijalni avion bio direktno "na meti" ove vrste elektronskog ratovanja. Umesto toga, "sa približavanjem zime, preći ćemo na vremenske uslove koje karakteriše loše, hladno vreme sa taloženjem leda, promenu koja će dovesti do povećanja faktora rizika", kaže se u izveštaju.

Vlasti podsećaju da je u januaru 2024, ometanjem GPS-a dnevno bilo pogođeno 300 civilnih letova. U avgustu 2024. broj je porastao na 1.500 pogođenih letova dnevno, prema izveštaju OPS grupe.

Bivši šef generalštaba: Utiče na brodove!

Bivši načelnik Generalštaba vojske Rumunije general Danijel Petresku je pre godinu dana skrenuo pažnju na to da Rusija "aktivno i stalno" ometa GPS komunikacije brodova u rumunskim teritorijalnim vodama, što izaziva rizik od sudara, te da i Rumunija i NATO moraju da se pripreme za dugoročnu konfrontaciju sa režimom Ruske Federacije.

Ometanje GPS-a je direktno povezano sa zonama sukoba i posebno se koristi za suzbijanje dronova ili pametnih projektila koji koristi GPS navigacione sisteme za lociranje cilja. Jednom aktivirana, ova vrsta ometanja takođe automatski utiče na navigacione sisteme civilnih komercijalnih aviona ili brodova u tom području.

Prema mapama koje svakodnevno ažurira GPS Jam, najaktivnija područja elektronskog ometanja su u Ukrajini, Krimu, Crnom moru, istočnom Mediteranu, Izraelu, Libanu, ali i na granici između Indije i Pakistana. Trenutno, prema najnovijim podacima GPS Jam-a, oblasti u Rumuniji koje su najviše pogođene ometanjem ili emisijom lažnih GPS podataka su okruzi Galaši, Tulčea Konstanca, Jaši i Vasluj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading