Viktor Orban
Foto: AP/Alexandru Dobre (STR)


Godišnjica Mađarske revolucije iz 1956. godine ponovo je bila povod za kontroverzni govor Viktora Orbana, u kom je povukao paralele između otpora prema Sovjetskom Savezu i sadašnjeg odnosa Mađarske prema Evropskoj uniji. Orban je istakao da se Mađarska suočava sa sličnim izazovima kao pre sedam decenija – pitanje da li će se povinovati stranoj sili ili će pružiti otpor. Revolucija iz 1956. godine predstavlja ključni trenutak u istoriji Mađarske, kada su građani ustali protiv sovjetske dominacije i pro-sovjetske vlade.

Orban je u svom govoru istakao da Evropska unija pokušava nametnuti Mađarskoj politike koje nisu u skladu sa njenim nacionalnim interesima. Posebno je naglasio pritisak Brisela po pitanjima migracija, rodne ideologije i podrške Ukrajini. Njegova upornost u suprotstavljanju ovim politikama dodatno je produbila napetosti između Mađarske i EU.

Orbanova bliskost sa Rusijom i njegov neutralni stav prema ratu u Ukrajini dodatno su doprineli napetostima između Budimpešte i Brisela. Dok većina članica EU podržava Ukrajinu i sankcije Rusiji, Orban je zauzeo neutralniji stav, što je izazvalo kritike i dodatno pogoršalo odnose sa EU.

Posebno zanimljivo u govoru bilo je Orbanovo upozorenje na moguću vojnu pretnju iz Ukrajine, posebno u kontekstu nedavnog „Plana pobede“ koji je predstavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Orban je istakao mogućnost daljeg širenja sukoba u Ukrajini i njegove moguće posledice po Mađarsku, naglašavajući opasnost od uvlačenja u sukob protiv svoje volje.

Odlučnost u odbrani nacionalnog suvereniteta

Orbanova retorika u ovom govoru potvrđuje njegovu odlučnost da se pozicionira kao branilac nacionalnog suvereniteta protiv stranih uticaja, bilo da oni dolaze iz Moskve, kao 1956. godine, ili iz Brisela, kao danas. Njegova politika i stavovi prema Evropskoj uniji uvek su bili polarizujući, a ovaj govor samo potvrđuje njegovu odlučnost da nastavi borbu za ono što on vidi kao očuvanje mađarskog identiteta i suvereniteta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading