Pariz 2018
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Sastanak između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša, i predsednika Rusije, Vladimira Putina, na BRICS samitu u Kazanju privukao je značajnu pažnju. Diskusija je uglavnom bila fokusirana na aktuelni sukob između Rusije i Ukrajine, pri čemu je Gutereš naglasio neophodnost "pravednog mira" kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Antonio Gutereš stigao je u Kazanj kako bi vodio razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi rusko-ukrajinskog sukoba. Ovaj potez dolazi nakon što je kineski predsednik Si Đinping objavio plan za mir u ratu u Ukrajini, naglašavajući potrebu za dodatnom međunarodnom podrškom kako bi se okončali sukobi.

Tokom samita, Gutereš je preneo poruku Putinu, naglašavajući važnost postizanja mirnog sporazuma u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom i rezolucijama Generalne skupštine UN. Ovaj diplomatski susret izazvao je reakcije različitih zainteresovanih strana, posebno vlade Ukrajine, izražavajući nezadovoljstvo Guterresovom odlukom da prisustvuje BRICS samitu u odgovoru na Putinov poziv, dok je odbio poziv na mirovni samit u Švajcarskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je snažnu kritiku, karakterišući Guterešov izbor da prisustvuje samitu u Kazanu kao "grešku" i potez koji ne doprinosi cilju mira. Ovaj razvoj dodatno je zategao već kompleksnu dinamiku između uključenih strana, posebno u svetlu aktuelnog sukoba i divergentnih stavova Moskve i Kijeva.

Sastanak između Gutereša i Putina označava njihov prvi susret od aprila 2022, dva meseca nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu. Iako je Putin izrazio optimizam u vezi potencijalno "pozitivnih" ishoda pregovora sa Ukrajinom, zvanični razgovori između Moskve i Kijeva od tada su obustavljeni, pri čemu su obe strane zadržale navodno nespojive stavove. Gutereš je dosledno isticao da aneksija ukrajinskih teritorija nema mesta u modernom svetu, ponavljajući da sukob u Ukrajini ostaje nerešeno pitanje u srcu Evrope.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading