Napad na Jemen
Foto: Printscreen/Twitter


Dugogodišnji sukob između Radničke partije Kurdistana (PKK) i Turske predstavlja izvor napetosti i nasilja već više od tri decenije. PKK, koju EU, NATO, SAD, Turska, Sirija, Irak i Iran smatraju terorističkom organizacijom, bila je u centru brojnih vojnih operacija i napada.

Nakon terorističkog napada na sedište turske vazduhoplovne kompanije TUSAS u Ankari, koji je rezultirao smrću pet osoba, turske oružane snage pokrenule su udare protiv kurdskih ciljeva u Siriji i Iraku. Odmazda, kako je izvestila turska novinska agencija Anadolu, ciljala je različite objekte, uključujući vojne i energetske infrastrukture, kao i skladišta oružja. Turski ministar odbrane Yasar Guler izjavio je da je uništeno 47 navodnih ciljeva PKK, od kojih 29 u Iraku i 18 u Siriji. Napad se takođe fokusirao na naftne objekte u Siriji, koji služe kao izvor finansiranja za PKK.

 

 


Pozadina PKK

PKK, paravojna organizacija koja zagovara nezavisnost Kurdistana, ima burnu istoriju. Vođena Abdullahom Öcalanom, koji trenutno služi doživotnu kaznu u Turskoj, grupa se bori u dugotrajnom sukobu sa Turskom od 1984. godine, što je rezultiralo desetinama hiljada žrtava. Kurdi, populacija od oko 40 miliona, jedna su od najvećih etničkih grupa bez priznate države, rasprostranjenih širom Turske, Iraka, Sirije, Azerbejdžana i Irana.

Istorija nasilnih akcija

PKK ima istoriju angažovanja u terorističkim aktivnostima, uključujući zajednički napad sa armenskom militantnom grupom ASALA na tursku ambasadu u Strazburu 1980. godine. Osim toga, organizacija je bila uključena u brojne smrtonosne napade, poput masakra 1987. godine u selu Pinarcik, gde je ubijeno 30 civila, uglavnom žena i dece. U 1990-ima došlo je do značajnog eskaliranja napada, što je rezultiralo smrću hiljada osoba, kako vojnih tako i civila.

Nakon hapšenja Ocalana 1999. godine, on je naredio obustavu napada, a 2003. godine Kurdi su odlučili da napuste separatizam. Međutim, 2004. godine PKK je nastavila napade na turska sela, što je navelo EU i SAD da je proglase terorističkom organizacijom i zamrznu njena sredstva. Izbijanje građanskog rata u Siriji 2011. godine dodatno je pogoršalo sukob, što je dovelo do povećanih napada PKK-a u južnoj i istočnoj Turskoj, a neprijateljstva i dalje traju do današnjeg dana.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading