vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Šokantno otkriće da Izraelske odbrambene snage (IDF) koriste Palestince kao ljudske štitove izazvalo je kontroverzu i osudu iz različitih krugova. Praksa IDF-a, poznata kao "protokol komaraca", uključuje prisiljavanje palestinskih civila da uđu u potencijalno opasna područja pre vojnika, kako bi zaštitili svoje trupe. Ovo otkriće izazvalo je ozbiljne zabrinutosti u vezi sa tretmanom civila u zonama sukoba.

Svedočenja člana IDF-a i pet bivših zatvorenika, kako je izveštavao CNN, osvetlila su zabrinjavajuću praksu. Vojska IDF-a je otkrila da je njihova jedinica prvobitno koristila standardne procedure, poput slanja pasa ili stvaranja novih ulaza u sumnjive zgrade. Međutim, situacija je postala uznemirujuća kada je njihov oficir predstavio dva mlada palestinska zatvorenika, starosti 16 i 20 godina, obaveštavajući ih da će biti korišćeni kao ljudski štitovi zbog njihove navodne povezanosti sa Hamasom. Iskreno priznanje vojnika, "Bolje je da eksplodira Palestinac nego naši vojnici", naglašava ozbiljnost situacije.

Uticaj takvih praksi je duboko uznemirujući. Psihološki teret kako na palestinskim zatvorenicima tako i na vojnicima IDF-a je očigledan. Dirljiva izjava vojnika, "Nakon nekoliko meseci u Gazi, ne možeš normalno da misliš. Samo si iscrpljen", nudi uvid u mučnu stvarnost sa kojom se suočavaju oni uključeni u sukob.

Odbijanje vojnika da nastave sa ovim protokolom posle dva dana i njihovo kasnije oslobađanje zatvorenika ukazuju na tračak nade u uznemirujućoj priči. Očigledno je da je oslobađanje civila nedvosmisleno pokazalo njihovu nedostatak veze sa Hamasom, kako su potvrdili izjave pet bivših palestinskih zatvorenika.

Korišćenje civila u vojnim operacijama je eksplicitno zabranjeno međunarodnim pravom, činjenica koja je dovela do široke osude. Izraelski Vrhovni sud je nedvosmisleno zabranio ovu praksu 2005. godine, nazivajući je neljudskom i barbarskom. Stroge direktive IDF-a protiv korišćenja civilnih zatvorenika u vojnim operacijama su istaknute u zvaničnom saopštenju koje je izdao izraelska vojska.

Otkriće je ponovo pokrenulo debatu o tretmanu civila u zonama sukoba. Dok je Izrael prethodno optuživao Hamas za korišćenje civila kao ljudskih štitova, sada su akcije IDF-a došle pod pažnju, što je podstaklo ponovno procenjivanje vojnih praksi u regionu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading