hitna
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Još jedna eksplozija dogodila se danas u meksičkoj saveznoj državi Guanajuato, ali u njoj niko nije povređen.

Eksplozija u blizini policijske stanice izazvala je štetu na zgradi te institucije, na još četiri kuće i sedam vozila, saopštio je meksički sekretarijat bezbednosti.

Postoji sumnja da su te dve nesreće u dva grada koja se nalaze u međusobnoj blizini posledica sukoba narko-kartela, prenosi Rojters.

Nova meksička predsednica Klaudija Šeinbaum rekla je da je smanjenje nasilja u Guanahuatu prioritet kao i da se vodi istraga o današnjim napadima.

"Nećemo se vratiti na rat protiv narko-kartela", rekla je ona.

Ali je, kako se navodi, njeno rukovodstvo već ušlo u situaciju koja podseća na rat sa kartelima u nekoliko država, tri nedelje nakon početka njenog predsedništva.

Eksplozija bombe u Akambaru predstavlja najozbiljniji napad na vlast u Meksiku od juna 2023. godine, kada je kartel iskoristio bombu u autu kako bi ubio vojnika Nacionalne garde, piše Rojters.

Tada je kartel u susednoj državi ispalio sedam bombi na putu, usmrtivši  četiri policajca i dva civila.

Bivši predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je javno apelovao na kartele da smanje nasilje i ponudio trening programe u cilju smanjenja broja mladih regruta za kartele, ali to nije urodilo plodom, prenosi Tanjug.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading