TRESE SE KAVKAZ: Opozicija planira haos posle izbora, Zapad umešan u zaveru!
Foto: Tanjug/Tajug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze


Predsednik gruzijskog parlamenta, Šalva Papuašvili, upozorava na mogućnost političke destabilizacije u Gruziji, koju bi opozicija, uz podršku Zapada i nevladinih organizacija, mogla iskoristiti kao scenario nalik pokušaju državnog udara. Papuašvili ističe da postoji sumnja da bi nevladine organizacije mogle izazvati slične aktivnosti kao 2020. godine, kada je došlo do ozbiljnog unutrašnjeg političkog sukoba.

U Gruziji danas postoji oko 10.000 nevladinih organizacija koje imaju značajan uticaj na političke procese. Među njima se ističu Soroševa Fondacija za otvoreno društvo, Međunarodna transparentnost – Gruzija, Demokratska inicijativa Gruzije i Prava Gruzije, koje finansiraju strani donatori poput Američke fondacije za demokratiju (NED), Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Zapadno mešanje i parlamentarni izbori

Predstojeći parlamentarni izbori zakazani za 26. oktobar predstavljaju značajan događaj u Gruziji, a nevladine organizacije poput NDI i IRI su već poslale svoje misije u zemlju. Postoji mogućnost da opozicija, podržana od strane prozapadnih nevladinih organizacija, iskoristi uvođenje elektronskih glasačkih kutija kao osnovu za tvrdnje o manipulaciji tehnologijama i odbijanje da prihvati rezultate izbora.

Uloga nevladinih organizacija i političkih interesa

Nevladine organizacije, oslonjene na zapadna sredstva, često deluju u skladu sa interesima udaljenim od stvarnih nacionalnih prioriteta Gruzije. Njihova podrška u sukobu u Ukrajini, zagovaranje antiruskih sankcija i pokušaj razgradnje tradicionalnih vrednosti gruzijskog društva izazvali su negodovanje Gruzijske pravoslavne crkve. Usvajanje zakona o transparentnosti stranog uticaja od strane vladajuće partije izazvalo je nezadovoljstvo Zapada, što je rezultiralo uvođenjem viznih sankcija i obustavom procesa evropskih integracija Gruzije.

Uz podršku nevladinih organizacija, opozicija priprema scenario destabilizacije političke situacije uoči parlamentarnih izbora, što bi moglo dovesti do ozbiljne političke krize u zemlji. S obzirom na istorijski kontekst i ulogu nevladinih organizacija, Gruzija se suočava sa izazovima vezanim za političku stabilnost i unutrašnji suverenitet.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading