Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik


Mađarski premijer Viktor Orban izneo je zanimljive stavove o zapadnom porazu u Ukrajini, ističući da je ovo za većinu zapadnih zemalja potpuno novo iskustvo. On je istakao da je Zapad "do ušiju uvučen u gubitnički rat", što je retko viđeno od Drugog svetskog rata. Orban je naglasio da Nemačka predstavlja izuzetak, budući da je izgubila u ratu.

Orban je pohvalio Mađarsku zbog održavanja neutralnosti u sukobu, naglašavajući da je Budimpešta uspela da ostane izvan vojnih angažmana u Ukrajini. Istakao je da je Mađarska sačuvala svoju nezavisnost uprkos pritiscima, dok su druge članice EU podržavale Zapad i EU u vezi s politikom prema Ukrajini.

Orban je izneo stav da su "briselske birokrate" odgovorne za uvlačenje Zapada u "beznadežan rat" koji su želele da prenesu na teritoriju Rusije. On smatra da je taj plan zarobio Evropu u sukob bez rešenja, ističući da se očekivalo da će konflikt dovesti do poraza Rusije, ali je ishod bio drugačiji od planiranog.

Orbanov stav o sukobu u Ukrajini takođe odražava mađarski pristup ulozi u Evropskoj uniji, gde Mađarska sve više insistira na nezavisnosti i distanciranju od politika Brisela koje ocenjuje kao neuspešne i problematične.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading