američki nosač aviona
Foto: EPA/PA-EFE/US NAVY/MC2 JACOB MATTINGLY

Prema rečima sagovornika u američkoj odbrambenoj industriji, reč je o postavljanju raketa presretača Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) na brodove mornarice, koje koristi uglavnom američka vojska.

Na ovaj način američka vojska želi da nadmaši napredak Kine u raketnoj tehnologiji, uključujući upotrebu visoko manevarskog hipersoničnog oružja.

Integracija raketa-presretača kompanije Lokid Martin sa odbranom brodova dolazi usred tenzija u indo-pacifičkom regionu, pošto Kina ubrzano modernizuje svoju vojsku.

Prema rečima Toma Karaka, stručnjaka za protivraketnu odbranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, koliko će PAC-3 MSE projektila presretača trebati američkoj mornarici, nije poznato, ali ukupna potražnja za njima je sada povećana.

On je dodao da sada postoji veliko interesovanje stranih vlada za ove rakete presretače i američka vojska želi da udvostruči njihovu proizvodnju u narednim godinama.

SAD su odabrale Japan, svog ključnog saveznika, kao lokaciju za koproizvodnju projektila za Patriot, a Lokid Martin želi da izgradi novu proizvodnu liniju za navođene bojeve glave na Floridi, rekao je izvor.

Napominje se da je PAC-3 MSE već oborio manevarske hipersonične rakete u Ukrajini.

Američka mornarica veruje da bi rakete presretači mogle da dodaju još jedan sloj zaštite njihovim protivraketnim sistemima, koji nisu testirani u borbi protiv takvog hipersoničnog oružja.

Sam projektil PAC-3 MSE je težak oko 300 kg, a cena jedne rakete je četiri miliona dolara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading