SB UN
Foto: EPA/EPA-EFE/PETER FOLEY, ilustracija

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN, Vasilij Nebenzja, izneo je tvrdnje da su zapadne specijalne službe obučavale ukrajinske diverzantske grupe sa namerom da izazovu provokacije na ruskim nuklearnim elektranama. Prema njegovim rečima, britanska služba MI6 je bila uključena u sistematsko obučavanje ovih grupa, sa namerom da organizuju napade na nuklearne elektrane u Rusiji.

Nebenzja je istakao da Rusija raspolaže pouzdanim informacijama o ovim planovima, te je ove tvrdnje izneo na neformalnom susretu Saveta bezbednosti UN.

Ukrajina i Velika Britanija nisu odmah odgovorile na ove tvrdnje. Očekuje se da će ove optužbe izazvati diplomatske tenzije između Rusije, Ukrajine i Velike Britanije, te da će biti neophodne dodatne provere i istrage kako bi se utvrdila istina u vezi sa ovim navodima.

Napadi na nuklearne elektrane predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost i stabilnost jedne zemlje, ali i regiona u celini. Rusija, kao zemlja koja raspolaže velikim brojem nuklearnih elektrana, posebno je osetljiva na ovakve vrste napada. Sa razvojem tehnologije i sve većim rizicima od sajber napada, bezbednost nuklearnih elektrana postaje sve važnija tema u međunarodnim odnosima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading