gvožđe
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Američka uprava za hranu i lekove (FDA) donela je odluku o povlačenju više od 7.000 flašica antidepresiva duloksetina, poznatog pod imenom Kimbalta, zbog prisustva kancerogene supstance nitrosamina iznad dozvoljenih granica. Ova vest je izazvala zabrinutost među korisnicima ovog leka, kao i medicinskim stručnjacima.

Upozorenje FDA

U saopštenju o povlačenju iz prodaje, FDA je istakla da ukoliko lekovi sadrže nivo nitrosamina koji prelazi prihvatljiv dnevni unos, preporučuje se povlačenje iz prodaje od strane proizvođača. Takođe, naglašeno je da nitrosamin može povećati rizik od raka ako su ljudi izloženi ovoj supstanci iznad dozvoljene granice u dužem periodu.

Povlačenje leka duloksetina se navodi kao Klasa II, što ukazuje da izloženost ovom leku može izazvati privremene ili nepovratne zdravstvene probleme. Ovo upozorenje dodatno naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim preduzimanjem mera.

Duloksetin se koristi kako bi smanjio anksioznost, depresiju i bol nerava, a proizvode ga poznati brendovi poput Kimbalte i Jentreve. Ova informacija je od posebnog značaja za pacijente koji su koristili ove lekove ili su ih trenutno na terapiji.

Uprava je ohrabrila pacijente da razgovaraju sa svojim lekarima ukoliko imaju pitanja o lekovima koji sadrže nitrosamin, ističući važnost procene rizika od povlačenja leka u odnosu na izloženost nitrosaminu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading