Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Shutterstock

Predsednik Volodimir Zelenski odbio je posetu Antonija Gutereša Ukrajini zbog učešća šefa UN na samitu BRIKS-a održanom u Rusiji, rekao je u petak AFP-u visokorangirani izvor u ukrajinskom predsedništvu.

Na samitu čiji je domaćin Rusija u gradu Kazanju, Gutereš se založio za "pravedan mir" u Ukrajini, pozivajući u govoru na prekid više od dve godine borbi pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ali njegovo učešće na sastanku 20 globalnih lidera, uključujući kineskog predsednika Si Đinpinga i indijskog premijera Narendra Modija, najvećem diplomatskom događaju u Rusiji otkako je Putin naredio ulazak trupa u Ukrajinu u februaru 2022, izazvalo je gnev u Kijevu.

- Posle Kazanja, Gutereš je želeo da dođe u Ukrajinu, ali predsednik nije odobrio posetu. Tako da Gutereš neće biti ovde, posebno zbog ponižavanja razuma i međunarodnog prava u Kazanju - rekao je izvor.

Tokom razgovora sa Putinom u Kazanju, Gutereš je ponovio da je "ruska invazija na Ukrajinu bila kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava", navodi se u saopštenju UN.

Uoči tih bilateralnih razgovora, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Guterešovu odluku da poseti Kazanj i istaklo da on nije prisustvovao mirovnom samitu čiji je domaćin bila Ukrajina u Švajcarskoj u junu.

- Ovo je pogrešan izbor koji ne unapređuje put ka miru. On samo šteti reputaciji UN -a - navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading