Ursula i Starmer
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Na temu ropstva, lideri i predstavnici 56 zemalja koji su učestvovali na samitu u Samoi, u zajedničkoj izjavi su naveli da su se "saglasili da je došlo vreme za smislen, istinit i uvažavajući razgovor" ka kovanju zajedničke budućnosti na osnovu pravičnosti, preneo je Rojters.

Britanski premijer Kir Starmer je na konferenciji za novinare rekao da zajednička izjava potvrđuje da su prihvaćeni pozivi na diskusiju o temi reparacije, i da se svi slažu da je došlo "vreme za razgovor".

"Ali trebalo bi da budem zaista jasan ovde, u ova dva dana nijedna od diskusija nije bila o novcu. Naš stav je vrlo, vrlo jasan u vezi sa tim“, rekao je Starmer.

Direktor Instituta za studije Komonvelta na Univerzitetu u Londonu, Kingsli Abot, koji je prisustvovao samitu, rekao je da ta izjava predstavlja znak potencijalno novog pogleda na to pitanje.

"Posvećenost razgovorima o reparativnoj pravdi je klin kojim se otvaraju vrata za dijalog, a sada počinje zaista naporan rad", rekao je Abot.

Zajednička izjava se odnosi i na zabrinutost zbog teških posledica klimatskih promena, uključujući i porast temperature i nivoa mora.

Više od polovine članica Komonvelta su male nacije, od kojih su mnoge niska ostrva koja su u opasnosti od porasta nivoa mora.

Članovi Komonvelta izabrali su za novog generalnog sekretara Širli Ajorkor Bočvej, koja je pristalica reparacije za transatlantsko ropstvo i kolonijalizam, a koja je na tom mestu zamenila Britanku Patriciju Skotland.

Britanski kralj Čarls i kraljica Kamila takođe su prisustvovali samitu na Samoi, a tokom posete on je priznao "bolnu" istoriju Komonvelta. 

Pritisak da bivše kolonijalne sile kao što je Britanija plate reparaciju ili druge naknade za ropstvo i njegove posledice, dobio je zamajac širom sveta, posebno na Karibima i u Afričkoj uniji. 

U zajedničkom saopštenju se pominju i ljudi sa pacifičkih ostrva koji su bili prevareni, primorani ili kidnapovani da rade na plantažama u Australiji i drugde.

Oni koji se protive reparacijama naveli su da zemlje ne bi trebalo da budu

smatrane odgovornim za istorijske greške, dok oni koji reparaciju podržavaju navode da je nasleđe ropstva dovelo do ogromne rasne nejednakosti.

U zajedničkoj izjavi nije pomenuto koji oblik reparacije bi se uzeo u obzir.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading