Putin sa novim ruskim liderima
Foto: AP/AP/Tanjug

Ruski zvaničnici su reagovali na odluku Ukrajine da ne produži sporazum o tranzitu ruskog gasa preko svoje teritorije. Direktor 2. odeljenja za zemlje ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Aleksej Poljščuk, izjavio je da ruske kompanije ostaju pouzdani dobavljači gasa i da uvek savesno ispunjavaju ugovorne obaveze. Takođe, istakao je da se trenutno razmatraju opcije koje će osigurati interese i potrošača i dobavljača u ovim uslovima.

Evropska unija je spremna za mogućnost da krajem godine istekne sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, izjavila je evropski komesar za energetiku Kadri Simson. Ona je istakla da se ne očekuje nestašica gasa, što umiruje evropske potrošače ruskog gasa.

Sukob u Kurskoj oblasti


Oružane snage Ukrajine su 6. avgusta pokrenule ofanzivu u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno prema rečima načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerija Gerasimova. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ukrajinske snage na ovom frontu pretrpele značajne gubitke, uključujući preko 24.740 vojnika i 167 tenkova. Kao odgovor na situaciju, u Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti je na snazi režim kontraterorističkih operacija kako bi se obezbedila sigurnost građana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading