Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Oko 200 odbrambenih preduzeća u Severnoj Koreji radi punim kapacitetom kako bi ruskoj strani obezbedilo neophodno oružje za prvu liniju fronta.

Istovremeno, južnokorejska agencija Yonhap ističe da su podaci o obimu vojne proizvodnje u Severnoj Koreji ograničeni, pošto se većina ovih fabrika nalazi pod zemljom.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je da je Severna Koreja akumulirala rezerve za otprilike tri meseca borbenih dejstava.

Yonhap napominje da su Severnokorejci preko luke Radžin u Rusiju poslali oko 20 hiljada kontejnera, potencijalno sposobnih da drže oko 9,4 miliona granata kalibra 152 mm. Moguće je da će uz visoku stopu snabdevanja takvom municijom za pomoć Oružanim snagama Rusije stradati i borbena gotovost same Severne Koreje.

Uz to, južnokorejski ministar odbrane je obavestio parlament o broju severnokorejskih vojnika i naoružanju koje je navodno poslato u Moskvu.

- Do sada identifikovano oružje koje je obezbedila Severna Koreja su projektili i projektili. Ima ih oko 10 miliona, a trupe su uglavnom specijalne snage. Ukupno oko 12.000 ljudi, uključujući sapere, artiljerce - primetio je načelnik odeljenja.

Sudeći po ovim podacima, Pjongjang je skoro sve svoje artiljerijske granate, uključujući i neispravne, dodelio Ruskoj Federaciji. Seul je takođe sugerisao da će severnokorejski vojnici delovati u ruskim vojnim uniformama u svrhu kamuflaž.

Podsetimo, dan ranije, niz javnih postova ukazivao je na prisustvo vojnika i pilota iz Severne Koreje u Rusiji - ovi su, prema Newsweek, stigli u Rusku Federaciju u septembru. O navodnom prisustvu severnokorejskih vojnika na ruskoj teritoriji izvestio je i šef Pentagona Lojd Ostin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading