protest
Foto: EPA/EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI


Izbori u Gruziji su u fokusu pažnje kako domaćih, tako i međunarodnih medija. Nasilje je izbilo na više biračkih mesta, a građani su glasali na izborima koji su od ključnog značaja za budućnost zemlje. Situacija je posebno napeta jer se smatra da bi ovi izbori mogli da odrede sudbinu i kurs države - ka integraciji sa Zapadom ili okretanju ka Rusiji.

Gruzijski mediji prenose snimke i svedočenja o navodnim nepravilnostima na biračkim mestima, uključujući i ubacivanje glasačkih listića u Marneuliju. Takođe, javnost je zgrožena fizičkim napadima na aktiviste i članove opozicije, poput nasilnog incidenta sa čelnikom regionalne organizacije UNM, Azadom Karimovom, koji je napadnut ispred biračkog mesta.

- Tukli su nas, pljuvali, psovali - rekla je Gela Mtivlišvili, jedna od posmatrača na biračkom mestu Ahmeta u istočnoj Gruziji, javlja Politiko.


Vladajuća stranka Gruzijski san, koja se zalaže za očuvanje odnosa sa Rusijom, suočava se sa četiri prozapadna opoziciona bloka. Opozicija optužuje vladajuću stranku za autoritarni zaokret i zaustavljanje napretka ka članstvu u Evropskoj uniji, dok istovremeno vlast tvrdi da opozicija pokušava da izazove napetost na biračkim mestima.

Gruzija je decenijama bila jedna od najprozapadnijih država nastalih iz Sovjetskog Saveza, ali je situacija postala kompleksnija nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Vladajuća stranka je odlučno vratila zemlju u orbitu Moskve, dok opozicija tu promenu naziva izdajom evropske budućnosti Gruzije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading