Širenje pandemije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Virus se konstantno menja: pandemijski potencijal influenca virusa

Vajs je objasnio da influenca virus ima mogućnost da pogađa više različitih vrsta – ptice, svinje, ljude – zbog čega stalno evoluira.

"Može se desiti da se pojavi novi virus koji sadrži delove različitih influenza virusa iz raznih životinjskih vrsta, a koji je zarazan za ljude i za koji imuni sistem nije pripremljen", rekao je on. Takva promena mogla bi izazvati novu ozbiljnu epidemiju ili čak virus sa pandemijskim potencijalom.

Slučajevi ptičjeg gripa kod ljudi: 50% infekcija završava smrću

Ptičji grip, jedna od varijanti influenca virusa, već predstavlja svojevrsnu "tihu pandemiju" koja se širi Evropom i pretežno pogađa ptice. "Milioni ptica su pogođeni, a mnoge uginu," napominje Vajs. Istovremeno, registrovano je nekoliko stotina slučajeva među ljudima koji su imali blizak kontakt sa zaraženim pticama, a smrtnost među njima iznosi oko 50%. Iako direktan prenos sa čoveka na čoveka još nije zabeležen, Vajs navodi da se prenos može dogoditi preko domaćih životinja, kao što je bio slučaj sa farmama u SAD gde su se zaraze širile kontaktom sa kravama.

"Racionalni pristup i diskusija zasnovana na činjenicama su ključni"

Kako bi se predupredile eventualne negativne posledice, Vajs apeluje na objektivnu raspravu bez preterivanja i traganja za krivcima. On naglašava da mere poput zatvaranja škola nisu neophodne ako se situaciji pristupi racionalno i sa činjenicama u prvom planu, prenosi Korone.

Globalizacija i klimatske promene doprinose širenju zaraznih bolesti

Globalizacija, sve veća mobilnost, putovanja u udaljene oblasti i klimatske promene takođe doprinose pojavi novih zaraznih bolesti u Evropi, pa i u Austriji.

"Ranije nismo imali ovakvo okupljanje zaraznih bolesti na tlu Evrope," upozorava Vajs, dodajući da se krpelji i komarci šire ka severu zbog porasta temperatura, prenoseći i stare i nove patogene.

Tokom leta sve veći rizik od zaraznih bolesti

Stručnjak takođe prognozira porast broja zaraznih bolesti tokom letnjih meseci.

"Spektar infekcija je širi, i očekuje se da će toplija leta dodatno povećati rizik", izjavio je Vajs, ukazujući na sve veću potrebu za zdravstvenom pripravnošću u Evropi.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading