Iransko nuklearno postrojenje
Foto: Printscreen/Twitter

Objavljeni su satelitski snimci koji navodno pokazuju šta je Izrael sve pogodio tokom napada na Iran.

Američki istraživački analitičar rekao je da je u subotu u izraelskom vazdušnom napadu pogođena zgrada koja je bila deo ugašenog iranskog programa za razvoj nuklearnog oružja, a on i još jedan istraživač rekli su da su pogođena i postrojenja koja se koriste za mešanje čvrstog goriva za projektile.

Do procena temeljenih na satelitskim snimcima odvojeno su došli bivši UN inspektor za oružje Dejvid Olbrajt i istraživački analitičar "think tank-a" u Vašingtonu CNA Deker Evelet.

Rojtersu su rekli da je Izrael pogodio zgrade u Parčinu, velikom vojnom kompleksu u blizini Teherana.

Evelet je rekao da je Izrael takođe pogodio Kojir, veliki objekt za proizvodnju projektila u blizini Teherana. Rojters je u julu izvestio da se Kojir znatno širi.

Evelet je rekao da je moguće da su izraelski napadi "značajno ugrozili sposobnost Irana da masovno proizvodi projektile".

Olbrajt je za Rojters rekao da satelitski snimci Parčina pokazuju da je Izrael oštetio tri zgrade, uključujući dve u kojima se mešalo čvrsto gorivo za balističke projektile.

Ograničenom operacijom Izrael je možda značajno ugrozio sposobnost Irana da masovno proizvodi projektile i otežao probijanje izraelske raketne odbrane pri svakom budućem iranskom raketnom napadu, rekao je.

- Čini se da su napadi bili vrlo precizni - rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading