sahara
Foto: Alo/Profimedia

Sve to je snimio Nasin satelit za posmatranje Zemlje „Landsat 9”, koji je uvek dežuran i redovno šalje slike naše planete.

Naime, stvorila se akumulacija vode u vidu jezera koje je imalo zelenu boju zbog algi. Pretpostavke stručnjaka su da će jezero „nestati” za nekoliko nedelja. Voda je neupotrebljiva, jer alge ispuštaju toksine koji su štetni za ljude.

Zeleno jezero usred Sahare

Inače, jezera vrlo retko nastaju u pustinjama.

Jezero se nalazi duž planinskog lanca Ugarta i otiče u dolinu Saura, odnosno reku Vadi koja teče sa jugoistoka države.

Pošto globalne temperature na našoj planeti sve više rastu, istraživači iz Nase poručuju da će Sahara sve češće biti poplavljena.

-Šta će se tačno događati u Sahari još nije jasno, ali se nadamo da ćemo tokom vremena uspeti da kroz istraživanja bolje razumemo ono što se događa u ovoj pustinji - rekao je Mose Armon, predavač na Hebrejskom univerzitetu.

Geološki i arheološki dokazi pokazuju da su vegetacija, močvare, pa čak i jezera prekrivali velika područja ove pustinje tokom prošlih vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Goddard (@nasagoddard)

Saharska prašina iznad Atlantskog okeana

Pustinja Sahara je najveći izvor prašine u vazduhu na Zemlji, a čestice mogu da putuju na hiljade kilometara. Od kasnog proleća do rane jeseni, uobičajeno je da suvi, prašnjavi saharski vazduh nosi čestice na zapad preko Atlantskog okeana visoko u atmosferu.

Ove čestice prašine mogu uticati na padavine i formiranje tropskih ciklona u severnom Atlantiku.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading