Crvi u avionu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Reč je o osobama koje su izgubile rođake, ili pretrpele traumu u tom napadu, a federalni sud u Vašingtonu treba da odluči kako će im omogućiti da prisustvuju suđenju osumnjičenom za učešće u napadu, Libijcu Abu Agila Masudu, koje je zakazano za narednu godinu, prenosi BBC.

Neki od njih izrazili su želju da suđenju prisustvuju putem video veze, dok su drugi naveli da bi im bilo dovoljno audio uključenje.

Avion kompanije Pan Am 103 oboren je dok je leteo od londonskog aerodroma Hitrou za Njujork, četiri dana pre Božića 1988., podsetila je britanska medijska kuća.

Nakon eksplozije bombe, avion se raspao, a svih 259 putnika i članova posade je poginulo. Još 11 osoba stradalo je u mestu Lokerbi u Škotskoj od ostataka aviona koji su pali na zemlju.

Posle suđenja 2001. škotski sud je presudio da je napad delo libijske obaveštajne službe, a za ključnu ulogu u zaveri osuđen je Abdelbaset al Megrahi na doživotnu kaznu zatvora.

On je, međutim, oslobođen 2009. pošto je oboleo od neizlečive bolesti, a tri godine kasnije preminuo je u Libiji.

Abu Agila Masud, kome će biti suđeno u maju naredne godine, u američkom zatvoru je od 2022. On je optužen da je napravio bombu koja je raznela avion iznad Lokerbija, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading