Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban doputovaće sutra u zvaničnu posetu Gruziji, dan nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora na kojima je pobedila vladajuća stranka Gruzijski san.

U mađarskoj delegaciji biće i ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ i ministar finansija Mihalj Varga, prenela je MTI.

Kako su ranije javili gruzijski mediji, Orbana je pozvao gruzijski premijer Irakli Kobahidze.

Vladajuća partija "Gruzijski san" dobila skoro 55 odsto glasova na juče održanim parlamentarnim izborima u Gruziji, a predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izjavila je danas da je ta zemlja "žrtva ruske specijalne operacije", kao i da ne priznaje rezultate glasanja na izborima. 

Rezultate izbora osporavaju i opozicione stranke i najavljuju proteste.

Evropska komisija pozvala je danas Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti tokom parlamentarnim izbora održanih u subotu da bi se ponovo izgradilo poverenje u izborni proces, prenosi Tanjug.

Borelj i EK pozvali Gruziju da hitno istraži navodne nepravilnosti na izborima

Evropska komisija pozvala je danas Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti tokom parlamentarnim izbora održanih u subotu da bi se ponovo izgradilo poverenje u izborni proces.

- Pozivamo Centralnu izbornu komisiju Gruzije i druge relevantne organe da ispune svoju dužnost da brzo, transparentno i nezavisno istraže izborne nepravilnosti i navode o njima. Te nepravilnosti moraju biti razjašnjene i otklonjene. To je neophodan korak ka ponovnoj izgradnji poverenja u izborni proces - navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i Evropske komisije, objavljenom na sajtu EU.

U tom kontekstu, EU upozorava da svaki zakon koji podriva osnovna prava i slobode gruzijskih građana i kosi se sa vrednostima i principima na kojima je EU zasnovana, mora biti ukinut.

- Konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra sada je najvažniji. U skladu sa zaključcima Evropskog saveta od 17. oktobra, EU poziva Gruziju da usvoji demokratske, sveobuhvatne i održive reforme, u skladu sa osnovnim principima evropske integracije - stoji u saopštenju. 

Napominje se da je tokom proteklih meseci narod Gruzije pokazao svoju privrženost demokratskim vrednostima i putu svoje zemlje u EU.

Prema preliminarnim nalazima i zaključcima Međunarodne izborne posmatračke misije koju predvodi Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), „dan izbora je generalno bio proceduralno dobro organizovan i vođen na uredan način, ali obeležen je napetim okruženjem, uz česte kompromise u pogledu tajnosti glasanja i nekoliko proceduralnih nedoslednosti, kao i izveštaje o zastrašivanju i pritiscima na birače koji su negativno uticali na poverenje javnosti u proces, saopštila je EK.

- EU se raduje konačnom izveštaju i preporukama OEBS/ODIHR-a, koje bi trebalo primeniti što je pre moguće - zaključuje se u saopštenju, prenosi Tanjug.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading