Gruzija
Foto: AP/Zurab Tsertsvadze

"Nepravilnosti se dešavaju svuda, u svakoj zemlji", kazao je premijer Kobahidze za BBC.

Zvanični preliminarni rezultati gruzijske izborne komisije pokazuju da je Gruzijski san osvojio većinu od 54 odsto glasova, uprkos tome što su tv kanali naklonjeni opoziciji javili da ankete po izlasku sa birališta govore o pobedi četiri opozicione partije.

Prozapadna predsednica Salome Zurabišvili osudila je "totalno falsifikovanje" izbora i pozvala pristalice opozicije da se danas okupe ispred parlamenta kako bi odbranili svoja ustavna prava.

Posmatrači izbora naveli su da su uslovi bili neravnopravni, sugrišući da su nepravilnosti u glasanju mogle uticati na rezultat. SAD i Evropska unija su podržali pozive posmatrača da se organizuje nezavisna istraga o procesu glasanja.

Gruzijski premijer, međutim, tvrdi da je od ukupno 3.111 biračkih mesta incidenata bilo samo na tri-četiri, a da je na svim ostalim atmosfera bila potpuno mirna.

Stranka "Gruzijski san" je nedavno usvojila zakone kojima se od medija i nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva traži da se registruju kao strani agenti, na šta je EU odgovorila zamrzavanjem gruzijskog statusa kandidata za članstvo.

Reagujući na brojne navode o krađi izbora, šef Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je da pitanje navodnih nepravilnosti mora ozbiljno da se razjasni.

"Naravno da se moramo pozabaviti ovim nepravilnostima koje su se desile na dan izbora ili uoči njih", rekao je gruzijski premijer, dodajući da je generalno izborni proces bio u skladu sa pravnim principima i standardima demokratskih izbora.

Kobahidze je negirao optužbe opozicije da je vlada proruska i proputinistička, dodajući da oni žele da naruše reputaciju vlade.

On je ukazao da je Gruzija jedina zemlja u regionu koja nema diplomatske odnose sa Rusijom, zbog toga ruske okupacije 20 odsto gruzijske teritorije u ratu 2008. godine.

Četiri opozicione grupe su odbile da priznaju rezultate, osuđujući ih kao falsifikovane, a vladajuću stranku su optužile za krađu glasova.

Predsednica Zurabišvili je optužila Rusiju za mešanje u izbore, ali nije navela detalje, prenosi BBC.

Koalicija za promene i Ujedinjeni nacionalni pokret najavili su da će bojkotovati parlament.

Opozicija sada ima 61 mesto u parlamentu od 150 poslanika, dok će "Gruzijski san" imati 89, većinu koja ipak nije dovoljna da sprovede ustavne promene kakve želi da bi mogla da zabrani opozicione partije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading