bosanska krupa
Foto: Alo/Foto: Printscreen

Šest od sedam uhapšenih koji se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi danas će biti predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je prošle sedmice sedmoro osumnjičenih na području Bosanske Krupe i Bihaća zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo terorizam.

Uhapšeni su Hakija Kanurić, Hidajet Mušić, Hajudin Šabić, Dževdet Mujović, Muharem Bajrić, Muhamed Delalić i Rijad Nahić. Među uhapšenima je i Hakija Kanurić profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, prenosi Klix.ba.

Oni se za sada ne mogu direktno dovesti u vezu s 15-godišnjim napadačem, ali su deo šire policijske akcije u kojoj se prikupljaju dokazi, navodi sarajevski portal.

Pripadnici SIPA su tokom pretresa otkrili i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Prethodno je na ročištu u Opšinskom sudu u Bosanskoj Krupi određen pritvor maloletniku koji je izveo teroristički napad.

Pritvor, određen na zahtev Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, trajaće 30 dana tokom kojih će se provoditi istražne radnje, uključujući veštačenja, kako bi se prikupile sve relevantne činjenice potrebne za rasvetljavanje ovog zločina.

Maloletniku se na teret stavlja krivično delo terorizam u kojem je ubijen policajac Ozren Maran, a ranjen njegov kolega Avdo Hasanović. Dečak je u četvrtak uveče ušao u dežurnu službu Policijske stanice Bosanska Krupa i nožem zadao udarce u grudni koš dvojici policijskih službenika, od kojih je jedan smrtno stradao, dok je drugi zbrinut u kantonalnoj bolnici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading