Kardiolog
Foto: Printscreen/Denver Police Department

Stiven Metjuz, bivši kardiolog iz Denvera, u američkoj saveznoj državi Kolorado, osuđen je na 158 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za niz zločina protiv više žena.

Metjuz je u periodu od 2019. do 2023. godine drogirao, seksualno napastovao i silovao brojne žrtve koje je upoznao putem aplikacija za upoznavanje, poput Hinge i Tindera. Njegova krivična dela postala su javna kada je jedna žena prijavila napad nakon zajedničkog izlaska, čime je ohrabrila i druge žrtve da istupe.

U avgustu je porota osudila Metjuza da je mamio žene u svoju kuću u zapadnom Denveru dok su bili na sastancima, a zatim im je u piće stavljao drogu. Mnoge od žena rekle su da imaju samo sporadična sećanja na ono što se dogodilo nakon što su popile piće. Neke su svedočile da su se nakon dolaska k svesti našle gole u krevetu s Metjuzom koji ih je silovao.

Na suđenju koje je počelo u avgustu 2024., 11 žrtava svedočilo je o teškim posledicama napada, uključujući gubitak svesti i simptome posttraumatskog stresnog poremećaja.

Sudija Erik Džonson opisao je Metjuza kao "seksualnog nasilnog predatora" i naglasio štetu koju je naneo zajednici.

Državna tužiteljka izrazila je zadovoljstvo presudom, naglasivši važnost podrške žrtvama i pravde koja je u ovom slučaju postignuta kroz njihov hrabri istup, prenosi CBS.

U obrazloženju presude navodi se da je ovo snažna poruka o odlučnosti pravosudnog sistema da zaštiti žrtve i da ozbiljno sankcionira počinitelje takvih zločina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading