Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

- Zvanična poseta Gruziji posle izbora. Gruzija je konzervativna, hrišćanska i proevropska država. Umesto beskorisnih predavanja, potrebna im je naša podrška na njihovom evropskom putu - napisao je Orban na društvenoj mreži Iks, postavljajući fotografiju sa aerodroma u Tbilisiju, gde ga je dočekao prvi potpredsednik vlade Gruzije Levan Davitašvili.

Mađarski premijer boravi u poseti Gruziji od 28. do 29. oktobra na poziv gruzijskog premijera Iraklija Kobahidzea.

Kritike iz EU

Ranije je Orban, još pre objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora u Gruziji, čestitao vladajućoj partiji Gruzijski san "zapanjujuću" pobedu, što je izazvalo kritike u EU.

Poslanici EU parlamenata na sastanku u Budimpešti kritikovali su mađarskog premijera Viktora Orbana što je čestitao vladajućoj partiji Gruzijski san koja je pobedila na izborima u Gruziji i pre zvaničnog objavljivanja rezultata, prenosi agencija MTI .

Borelj: Orban neće predstavljati Evropsku uniju tokom posete

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u ponedeljakje da mađarski premijer Orban neće predstavljati Evropsku uniju tokom posete Gruziji od 28. do 29. oktobra.

- Šta god da je gospodin Orban rekao tokom posete Gruziji, on ne predstavlja Evropsku uniju - naglasio je šef diplomatije EU u intervjuu za radio stanicu RNE.

U Gruziji su 26. oktobra održani parlamentarni izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, vladajući Gruzijski san, koji se zalaže za održavanje odnosa sa Ruskom Federacijom i protiv je antiruskih sankcija, dobio je 53,93 odsto glasova. U parlament su ušle i četiri opozicione stranke, koje su dobile ukupno 37,78%. Predstavnici opozicije su već izjavili da ne priznaju podatke CIK-a, prenosi RIA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading