Hezbolah napao Izrael
Foto: AP/Leo Correa (STF)


Izraelske vazduhoplovne snage izvele su napad na iranske vojne objekte 26. oktobra, uništivši ceo strateški odbrambeni potencijal Islamske Republike, prema saopštenju izraelskog vojnog radija „Galej IDF“, koji se poziva na bezbednosne izvore. Uništeni su svi sistemi protivvazduhoplovne odbrane dugog dometa, uključujući ruski sistem S-300 i još jedan model iranske proizvodnje.

Prema izveštaju, napad je rezultovao uništenjem svih baterija protivvazduhoplovnih raketa dugog dometa, kao i radara dugog dometa. Najveća šteta na baterijama PVO pričinjena je u Teheranu i zapadnom Iranu, odakle su ranije lansirane balističke rakete na teritoriju Izraela.

Izvori iz izraelske vojske navode da je Iran izgubio strateški potencijal raketa klase ‘zemlja-vazduh’ za naredne dve do tri godine. Kupovina novih sistema protivvazduhoplovne odbrane je problematična u aktuelnoj situaciji, dok bi za proizvodnju novih iranskih sistema bilo potrebno mnogo vremena.

Navodi se da su tokom izraelskog napada samo oštećeni kapaciteti za proizvodnju novih raketa, a ne postojeći arsenal. Izraelski vojni radio takođe tvrdi da „uprkos različitim vestima i objavama, iranskoj industriji bespilotnih letelica nije pričinjena nikakva šteta“.

Izraelski napad na odbrambeni potencijal Irana predstavlja značajan razvoj događaja u regionu Bliskog istoka i mogao bi imati dugoročne posledice na ravnotežu snaga u tom delu sveta. Ova akcija dodatno komplikuje već napetu situaciju između Izraela i Irana, te će sigurno izazvati reakciju iranske vlade.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading