vojnici navodno SK u Ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen


Nedavno viđanje stotina severnokorejskih vojnika na vojnim bazama na Dalekom istoku Rusije izazvalo je zabrinutost zbog njihovog učešća u aktuelnom sukobu u Ukrajini. Vojnici, navodno prerušeni u Buriate i Jakute, deo su Severne Koreje 11. armije, poznate kao 'Olujni korpus', elitne jedinice sa naprednom obukom i opremom.

Prema izvorima južnokorejske obaveštajne službe, očekuje se da će ove trupe učestvovati u borbama u Kurskoj oblasti Rusije, koja je delimično zauzeta od strane ukrajinskih snaga od avgusta. Iako njihov broj možda neće biti dovoljan da značajno promeni situaciju na terenu, njihovo raspoređivanje bi moglo postaviti nove izazove za Ukrajinu, kako je istakao Džek Vatling, viši istraživački saradnik u Institutu kraljevskih službi ujedinjenih.

Vatling je istakao potencijal severnokorejskih trupa da deluju sa visokom kohezijom i moralom, možda na načine na koje ruske snage ne mogu. Ovaj razvoj događaja dolazi u kritičnom trenutku, jer su ruski napadi u Kursku naišli na otpor, dovodeći do intenzivnih i fluidnih bitaka sa značajnim gubicima na obe strane.

Raspoređivanje severnokorejskih trupa dodatno učvršćuje tesne veze između Moskve i Pjongjanga, koje su se ojačale od početka ruske agresije u Ukrajini. Ovaj potez se poklapa sa međusobnim sporazumom potpisanim u junu, obećavajući brzu vojnu pomoć u slučaju sukoba, što ukazuje na to da Putin namerava iskoristiti ovaj pakt.

S druge strane, pretnja koju predstavlja ova saradnja mogla bi naterati Južnu Koreju da poveća svoju podršku Ukrajini kao oblik odmazde. Dok je Južna Koreja ranije bila oprezna u pružanju vojne pomoći Ukrajini, strahujući od potencijalnih transfera tehnologije Severnoj Koreji od strane Rusije, trenutna situacija može naterati Seul da preispita svoj stav.

Visoki zvaničnik iz južnokorejske vlade dao je naznaku mogućnosti snabdevanja odbrambenim oružjem Kijevu, sa potencijalom za ofanzivno naoružanje ako se pređu određeni pragovi. Ovaj preokret takođe može dovesti do pojačanih diplomatskih napora Južne Koreje kako bi se suprotstavila bilo kakvom transferu naprednog naoružanja Severnoj Koreji.

Učešće severnokorejskih trupa u sukobu u Ukrajini unosi novi sloj kompleksnosti u već nestabilnu situaciju. Ono ima potencijal da utiče na dinamiku sukoba i šire geopolitičke odnose, što može izazvati reevaluaciju strategija od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading