izbegnut sudar na pisti
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Lovac izraelskog ratnog vazduhoplovstva zamalo se sudario s drugim avionom na pisti vojne baze Ramat David na severu Izraela u subotu uveče, u bezbednosnom incidentu koji je trenutno pod istragom.

Prema dostupnim informacijama, jedan F-16 je bio u fazi poletanja iz baze kako bi učestvovao u napadu na Liban, kada je uočio drugi borbeni avion koji prelazi pistu.

 

 

Lovac F-16 je izveo manevar kako bi se udaljio, samo nekoliko minuta pre nego što bi udario u drugi avion, prema snimcima koji su objavljeni na mreži X.

Na postavljeno pitanje, IDF su izjavili da je umalo do sudara došlo „zbog izdavanja pogrešne dozvole za poletanje od strane kontrolnog tornja, dok se drugi avion nalazio na pisti”.

„Posade su brzo i profesionalno reagovale i izbegnut je ozbiljan incident”, naglasili su IDF, dodajući da će se incident dalje istražiti. Nije bilo štete niti povreda.

IDF poseduju naveći broj lovaca F-16 van SAD

Izraelske odbrambene snage poseduju najveći kontingent lovaca F-16 izvan Vazduhoplovnih snaga SAD-a, sa preko 300 ovih letelica u svom arsenalu. Dvoseda verzija F-16, nazvana Sufa (na hebrejskom „oluja“) posebno je dizajnirana da ispuni zahteve izraelskih vazduhoplovnih snaga.

Iako platforma ima određene nedostatke, izraelska varijanta Sufa poseduje jedinstvene modifikacije koje ga čine ključnim delom vojnog programa jevrejske države.

Unapređen na F-16I originalno razvijen od strane kompanije General Dynamics (sada Lockheed Martin), F-16 Fighting Falcon prvi put je poleteo davne 1976. godine. Lovac je dizajniran sa idejom da ispravi nedostatke koje su prikazale letelice korišćene u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Početni ugovor između kompanije Lockheed Martin i Izraela predviđao je do 110 novih F-16I do 2003. godine. Prva flota stigla je u Izrael 2004. godine i imala je niz specijalizovanih modifikacija, uključujući izmene na avionici, instrumentima i sistemima podrške oružja.

F-16I je opremljen izraelskim konformnim rezervoarima za gorivo, koji produžavaju domet leta aviona povećavajući količinu goriva za čak 50%. Ova modifikacija i pozicija rezervoara paralelno udvostručuje kapacitet oružja za napade na zemaljske ciljeve.

Elbit Dash IV displej F-16I skraćuje vreme obeležavanja ciljeva za angažovanje, a letelica koristi sistem navođenja na kacigi. Ovo izraelsko rešenje može povezati informacije o avionu, kao što su visina i brzina, sa sistemom, omogućavajući da se neprijateljski avioni ciljaju samo pogledom.

Dash IV omogućava pilotu da locira ciljeve pod visokim uglovima u odnosu na nos aviona, pružajući pilotu informacije u punom krugu gde god da pogleda.

Verovatno najznačajnija modifikacija na F-16I Sufa je u njegovom elektronskom sistemu ratovanja i avionici. Otprilike polovina avionike originalnog lovca je zamenjena izraelskim inovacijama, uključujući vazdušni mamac. Elektronski sistem ratovanja Sufe uključuje sisteme za upozoravanje na radar i mogućnosti ometanja, uključujući Elisra SPS 3000 ometač.

F-16I Sufa je aktivan u misijama izraelskih vazduhoplovnih snaga skoro dve decenije, i platforma ostaje da služi i izvršava važne zadatke. Tokom sukoba sa Hamasom i Hezbolahom, Sufa letelice činile su većinu aviona odgovornih za napade na podzemnu mrežu tunela grupa i druge skladišta oružja.

Uz pomoć F-15I Ra’am i F-35I Adir lovaca, očekuje se da će F-16I Sufa ostati deo izraelskog vazduhoplovnog arsenala još dugi niz godina. Sa druge strane, Izrael je nedavno penzionisao poslednji lovac F-16C Fighting Falcon, nazvan Barak-1 u njihovoj verziji.

Poslednji od lovaca jednoseda koji su ušli u službu izraelskog vazduhoplovstva (IAF) 1980-ih povučen je iz službe tokom ceremonije u poslednjoj operativnoj jedinici tipa 115. eskadrile u vazduhoplovnoj bazi Ovda na krajnjem jugu zemlje. „Kraj ere ’Barak 1’ kao poslednjeg jednoseda, koji je verno služio eskadrilama IAF-a više od tri i po decenije, je povučen“, saopštila je služba IDF 16. jula. 2024. godine.

(Oružje online)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading