kobasica
Foto: Printscreen/YouTube/ Pupoljak


Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala je obaveštenje o povlačenju suvomesnatog proizvoda zbog moguće kontaminacije. Stručnjaci za bezbednost hrane ističu da postoji osnovana sumnja da je meso korišćeno za proizvodnju kobasica bilo izloženo nehigijenskim uslovima, omogućavajući muvama da polože jaja na njemu. Marijan Katalenić, stručnjak za bezbednost hrane, naglašava da su najverovatnije muve zujalice, mesne muve i kućne muve odgovorne za ovaj problem, budući da njihove larve mogu izleći veoma brzo - za samo 20 sati. Ove larve su imale dovoljno vremena da se razviju pre nego što je meso bilo podvrgnuto sušenju ili preradi, što je moglo dovesti do pojave larvi u samim kobasicama.

 

 


Incident je otkriven kada je jedan muškarac kupio suvu kobasicu u trgovačkom lancu Boso u Vinkovcima. Kobasica, koja je bila zapečaćena u vakuumu, proizvedena je 18. septembra 2024. godine, sa rokom trajanja do 18. septembra 2025. godine. Nažalost, muškarac je u sred zalogaja primetio nešto čudno i shvatio da su u kobasici prisutne larve, što ga je navelo da prestane sa jelom i isekne kobasicu. U izjavi za Fejsbuk stranicu "Halo, inspektore", muškarac je izrazio svoje šokiranje ovim neprijatnim iskustvom, ističući da je bio primoran da povrati sve što je prethodno pojeo.

 

 

- Odvratno! U jednom trenutku osetio sam nešto čudno u kobasici. Pogledao sam i video nešto kao crva. Prestao sam da jedem i isekao kobasicu. Imao sam i šta da vidim: u kobasici su bili crvi i njihova jaja! Povraćao sam sve što sam jeo“, rekao je za sajt Halo, inspektore. 


Stručnjak za bezbednost hrane, Marijan Katalenić, naglašava da su loši higijenski uslovi proizvodnje i nekontrolisani sistem verovatni uzroci ovog incidenta. On ističe da kada potrošač otkrije takve nedostatke u proizvodu, kazna za proizvođača treba da bude adekvatna, uključujući i moguće zatvaranje fabrike na duže vreme. Katalenić takođe upozorava da ovakvi slučajevi mogu ozbiljno narušiti poverenje potrošača u domaće proizvode, te da je neophodno preduzeti ozbiljne mere kako bi se očuvala reputacija i kvalitet hrane na tržištu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading