Avion nije mogao sam da se raspadne!

A. P. | vesti 2015-11-02 11:54:44 2015-11-02 11:54:44

Ruski putnički avion koji se srušio na Sinajskom poluostrvu (Egipat), morao je da bude oštećen nekom silom spolja tokom leta i nije mogao jednostavno da se raspadne u vazduhu!

Tanjug/AP

To tvrdi Aleksandar Smirnof, zamenik generalnog direktora kompanije “Metrodžet”.
“Jedino moguće objašnjenje je da je mehanička sila utisala na avion. Ne postoji kombinacija sistema otkazivanja koja bi mogla da dovede do toga da se avion raspadne u vazduhu”, rekao je Smirnof.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja je pozvao da se prekine sa spekulacijama sve dok se ne okonča zvanična istraga.
“Bilo bi pogrešno da se artikulišu neka preliminarna nagađanja ili saopštenja koja se ni na čemu ne baziraju. Pustimo istražne organe da nađu neke rezultate”, rekao je Peskov.

 

Viktor Jang, zamenik direktora avio-kompanije čiji se avion srušio, rekao je ranije da se tragedija dogodila brzo i da posada nije uspela da reaguje, navodeći da se avion raspao na velikoj visini. On je rekao i da veruje da ljudski faktor nije izazvao katastrofu navodeći da su kapetan i ostali članovi posade bili vrlo iskusni.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je danas da se provede temeljita istraga pada aviona ruske kompanije "Kogalimavija" u Egiptu u kojoj su poginule 224 osobe. "Ključni zadatak je detaljno istražiti uzroke tragedije", rekao je Medvedev, prenela ruska televizija "Rusija-24".

Istraga nije odbacila nijedan mogući uzrok pada aviona (ljudsku grešku, tehnički kvar ili namerno rušenje).

Jedna militantna teroristička grupa povezana sa Islamskom državom saopštila je da je oborila ruski avion. Međutim, ručni raketni sistem koji poseduju ovi teroristi nije mogao da dobaci do visine na kojoj se avion nalazio pre nego što se srušio.

Ekspert: Džihadisti ne raspolažu oružjem za obaranje aviona

Britanski vojni stručnjak Pol Biver izneo je mišljenje da džihadisti Islamske države nisu mogli da obore avion ruske kompanije "Kogalimavija", koji se u subotu ujutro srušio u Egiptu, pri čemu je život izgubilo 224 putnika i članova posade. Biver je izjavio kako je siguran da IS ne poseduje raketni sistem, poput ruskog sistema BUK, pomoću kojeg je moguće oboriti avion sa visine od gotovo 10.000 metara, prenela je agencija AP. On je za tu američku agenciju rekao: "To je veoma ozbiljna oprema, a ja mislim da oni ne raspolažu tako sofisticiranom opremom." "Takav sistem zahteva veći broj dobro obučenih ljudi i integrisani sistem vazdušne odbrane. Ne može se tek tako vozilom doći do nekog mesta i sa njega ispaliti projektil", istakao je Biver.

Irska: Za avion registrovan u Irskoj odgovara ruska strana

Irske vazduhoplovne vlasti (IAA) saopštile su danas da je avion, koji se srušio u subotu na egipatskom poluostrvu Sinaju, bio registrovan u Irskoj gde je ranije ove godine utvrđeno da su uredni svi dokumenti vezani za njegovu bezbednost. Avion je u vlasništvu irske kompanije - Ajriš Firm Vilmington Trast SP Servisis (Dablin) Ltd. i iznajmljen je ruskom avio prevozniku Metrodžet. Irske vlasti su navele da je ruska strana, prema međunarodnim avio pravilima, odgovorna za sve aspekte vezane za rukovanje avionom, uključujući njegovo održavanje i bezbednost. Pošto je avion bio registrovan u Irskoj, zbog toga je u aprilu i maju ove godine IAA sprovela godišnji pregled dokumentacije aviona i utvrdila da su tada svi sertifikati bili uredni.

 

 

 

Expand player
Pogledajte više