Iran počeo izgradnju druge nuklearne elektrane

Beta | vesti 2016-09-10 15:54:43 2016-09-10 15:54:43

Iran je danas počeo izgradnju druge nuklearne elektrane uz pomoć Rusije, što je prvi takav projekat od postizanja istorijskog nuklearnog sporazuma Teherana i svetskih sila prošle godine.

Wikipedia

Projekat vrednosti veće od 8,5 milijardi dolara obuhvatiće dve elektrane u gradu Bušer koje će proizvoditi po više od 1.000 megavata struje. Izgradnja druge počeće 2018, a očekuje se da projekat bude završen za 10 godina.

"Izgradnja elektrane je rezultat nuklearnog sporazuma", izjavio je potpredsedink Išak Jahangiri na ceremoniji kojom je obeležen početak projekta.

Potpisan Memorandum o razumevanju Beograda i Teherana

Memorandum o razumevanju Beograda i Teherana, čiji je cilj jačanje veza u kulturi i poslovnih kontakata danas su u glavnom gradu Irana potpisali gradonačelnici dva grada, Siniša Mali i Mohamad Beker Galibaf.Beograd i Teheran će, kako se navodi u tom dokumentu, podržavati saradnju institucija kulture, nauke i prosvete, kako bi kroz te oblasti, kao i kroz sport učvrstili veze građana dva grada i države.

Razmenjivaće se iskustva i stručnjaci u oblasti komunalne infrastrukture, saobraćaja, izgradnje i održavanja sistema metroa, održivog razvoja, zaštite životne sredine i socijalne zaštite, saopštila je Služba za informisanje grada Beograd.

Memorandumom je predviđeno da Beograd i Teheran razmenjuju iskustva i u oblasti komunikacija i elektronskog upravljanja gradskim sistemima i da razvijaju ekonomsku saradnju i turizam, navodi se u saopštenju.

Jahangiri je dodao da će Iran nastaviti da sarađuje s Rusijom kao strateškim partnerom i prijateljem.

Jedini operativni iranski nuklearni reaktor, takođe izgrađen u Bušeru uz rusku pomoć, proizvodi 1.000 megavata, a počeo je da radi 2011.

Visoki iranski zvaničnik za nuklearna pitanja Ali Akbar Salehi rekao je da će projekat nadgledati Međunarodna agencija za atomsku energiju i da je u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja.

Irana sada im elektro-energetski kapacitet od 75.000 megavata, od čega je 1.000 megavata iz jedine nuklerne centrale, a ostalo iz kliasičnih, uglavnom na fosilno gorivo. Teheran se nada da će za 15 godina u nuklearnim elektranama imati 20.000 megavata.

Zemlje Zapada ne smatraju elektranu u Bušeru pretnjom jer Rusija obezbeđuje gorivo za reaktor i odnosi iskorišćeno gorivo koje bi inače moglo da bude upotrebljeno za pravljenje plutonijuma, potrebnog za oružje.

Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Kina postigli su prošle godine sporazum s Iranom koji se time obavezao da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

 

Expand player
Pogledajte više