Nakon niza eksperimenata naučnici otkrili šta smanjuje širenje virusa


EPA
Reč je o studiji koja još nije nezavisno proverena, pa se zato za sada nije našla u naučnim časopisima.
Kako se odvijalo istraživanje francuskih naučnika?
Oni su visoke i niske koncentracije COVID–19 izložili različitim temperaturama u laboratoriji.
Ispostavilo se da virus na temperaturi od 60 stepeni može da preživi sat vremena dok je temperatura koja ga je odmah uništavala bila vrlo visokih 92 stepena.
Za istraživanje je korišćena ćelija afričkog zelenog majmuna (ćelija njegove jetre je zaražena virusom za potrebe istraživanja) koji živi u Sudanu i Etiopiji i čije se ćelije često koriste u studijama kao zamena za ljudske. Pokazalo se da virus na temperaturi od 92 stepena može da izdrži 15 minuta.
Tokom istraživanja čiji su rezultati, kako su rekli francuski naučnici, konzistentni sa ranijim studijama o SARS-u i MERS-u, uočena je razlika u koncentraciji virusa koja na uništenje deluje na sledeći način: ako ga je u uzorku bilo više, ostao bi zarazan, ako ga je bilo manje, uništio bi se u potpunosti. Ipak, niže koncentracije virusa prisutne su kod većine zaraženih pa se smatra da su za deaktivaciju dovoljne i niže temperature. Više koncentracije zahtevaju višu temperaturu.
"Ova studija treba da posluži za odabir adekvatnog protokola za deaktivaciju kako bi se sprečila izloženost laboratorijskog osoblja koje je u direktnom i nedirektnom kontaktu sa virusom SARS", istaknuto je u studiji.
Naučnici sa Univerziteta Tsingua i Beihang u Pekingu su krajem marta ove godine istakli da bi povišena temperatura i vlažnost vazduha mogli da zaustave širenje virusa.