OPASNA SITUACIJA Putin spreman za rat sa NATO!
Foto: EPA

Ruski predsednik je rekao i da „Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno“.

- To su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede - podsetio je Putin.

On je rekao i da se u ukrajinskim doktrinarnim dokumentima navodi da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem.

- Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica - istakao je Putin.

Od početka tenzija između Rusije i NATO zbog krize u Ukrajini i zapadni i ruski vojni analitičari komentarisali su kako bi se eventualni sukob završio, odnosno ko bi izašao kao pobednik iz potencijalnog rata.

Što se NATO tiče, poznato je da SAD na vojsku troše dvostruko više od ostataka NATO, a SAD imaju i najveći arsenal i broj vojnika od svih članica zapadne alijanse.

S druge strane, ni vojna sposobnost Rusije nije za potcenjivanje. Ruski novinar i vojni analitičar Pavel Felgenhauer konstatovao je da njegova zemlja ima moćno oružje, ali slabije izviđačke sposobnosti od Zapada, što ipak ne bi donelo odlučujuću prevagu NATO paktu.

Makron: Još ima šanse za mir

OPASNA SITUACIJA Putin spreman za rat sa NATO!

Foto: EPA

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je, nakon razgovora s Vladimirom Putinom u Moskvi, da još postoji šansa da se pronađe miran put za Evropu.

- Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još postoji mogućnost i vreme za to - rekao je Makron.

On smatra da su potrebni novi mehanizmi da bi se obezbedila stabilnost u Evropi, ali da ih ne treba razvijati revidiranjem postojećih sporazuma.

Naime, prema istraživanju koje je 2019. objavio „Royal United Services Institute“, u bilo kom sukobu sa Rusijom u istočnoj Evropi britanska vojska i njeni saveznici iz NATO imaju „kritičan nedostatak“ artiljerije i municije, što znači da bi se borili da održe kredibilnu odbrambenu poziciju ako bi se Rusija odlučila za potpunu agresiju. Jedini način da se iz te sitacije izvuku jeste puno učešće SAD u tom sukobu. SAD, naime, prema brojkama imaju prednost u snazi u odnosu na Rusiju, ali ni to ne bi garantovalo NATO pobedu u ratu sa Rusijom.

Nuklearni arsenali

Rusija    6.490

NATO    6.685

(SAD - 6.185, UK - 200, Francuska - 300)

Ako se u obzir uzmu elementi poput motivacije, poznavanja terena i druge promenljive koje često odlučuju ishod bitaka i ratova, u tom slučaju bi tas na vagi prevagnuo u korist Rusije, koja bi uz velike gubitke izašla kao pobednik iz tog sukoba.

Nuklearni projektili SAD u Evropi

Holandija            20

Belgija                20

Nemačka            20

Italija                  40

Turska               50

Ukupno:           150

Naravno, u slučaju upotrebe nuklearnog naoružanja ishod rata bio potpuno drugačiji – izgubile bi obe strane, ali i ostatak sveta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading