SVE ZBOG PUTINA Amerika posejala seme razdora u EU!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Manje države koje su prvenstveno vojno zavisne od SAD i dalje imaju isti stav kao i njihov sponzor, zbog čega je juče došlo do zajedničkog odgovora Brisela Moskvi, umesto pojedinačnih koje je tražila Rusija. Taj odgovor je ujedno i u suprotnosti sa stavovima koje zastupaju nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron, koji su pozvali na smirivanje strasti i saradnju s Rusijom.

RUSKI GENERAL TRAŽIO PUTINOVU OSTAVKU, PA DOBIO ODGOVOR U predratnim uslovima nije prikladno da državnik

Seme razdora koje su posejale SAD prvo je niklo u Slovačkoj, gde je vlada i pored obećanja da će ukoliko dođe do sklapanja ugovora s oružanim snagama Sjedinjenih Država sprovesti referendum, dozvolila američkoj vojsci korišćenje vojnih aerodroma uz pun imunitet vojnika. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo Slovaka, a čak je i proamerička TV Markiza javila da je čak 66 odsto stanovništva protiv ovog sporazuma.

Usledilo je odgovor Borelja u ime 27 članica EU, koji je prosleđen Sergeju Lavrovu, što je dovelo do oštre reakcije šefa ruske diplomatije. Moskva je, naime, tražila poštovanje principa „nedeljivosti bezbednosti“, a dobila uopšten odgovor sa zahtevom za deeskalaciju situacije oko Ukrajine i prekid gomilanja snaga na granici te zemlje.

SVE ZBOG PUTINA Amerika posejala seme razdora u EU!

Tanjug/Tara Radovanović

 

- Umesto da pruži pošten i jasan odgovor svake države članice, EU želi da izađe s ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije - rekao je Lavrov.

Moskvu je prethodno posetila i Liz Tras, britanska ministarka spoljnih poslova, a Lavrov je tu posetu prokomentarisao kao razočaravajuću.

VOJSKE SE GOMILAJU OKO UKRAJINE Napad je sve izvesniji

- Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo - izjavio je Lavrov, i dodao da su najdetaljnija objašnjenja Rusije „pala na nepripremljeno tlo, otprilike kao što kažu da Rusija čeka da se zemlja zaledi i postane kao kamen kako bi tenkovi mirno prešli na ukrajinsku teritoriju”.

Lavrov je dodao da Zapad ne interesuje šta uopšte misli predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Predsednik Zelenski poziva da se ne paniči, ali očigledno je našim zapadnim kolegama potreban Zelenski samo kao instrument da bi se Rusija izbacivala iz ravnoteže i nikog ne interesuje šta on misli i kakve negativne posledice sve to ima po Ukrajinu, ukrajinsku ekonomiju, ukrajinski budžet, i kako investicije beže iz Ukrajine zbog svih tih jadikovanja - poručio je Lavrov.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, s druge strane, nastavio s izjavama koje nisu baš u skladu s onima koje stižu iz Brisela i Vašingtona. On je ponovio da su mir i stabilnost Evrope blago.

AMERIČKA VOJSKA NIJE OBUČENA I SPOSOBNA DA RATUJE PROTIV RUSIJE Biće to poraz bez presedana i samoubistvo

- Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja, stabilnosti i vidljivosti, ova napeta situacija zahteva koristan odgovor za celu našu Evropu, kao i za Rusiju. Zato što ni Rusija ni Evropljani nisu zainteresovani za nered i nestabilnost - naveo je on, i ponovio da se mora raditi zajedno sa Moskvom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading