UZNEMIRUJUĆE Otkrivene masovne grobnice u Donjecku i LNR
Foto: Alo.rs

 

Marljivo se, svakodnevno, prikupljaju svi dokazi o krivici ukrajinskog vojno-političkog vrha za počinjene ratne zločine, kao i zločine protiv čovečnosti nad sopstvenim narodom. U tom poricanju se nastoji prikriti strah Zapada od priznanja LDNR (Luganske i Donjecke Narodne Republike): Zapad se plaši da će se otkriti celovita istina o strašnim zločinima države Ukrajine, u kojima se Zapad svesno javlja kao saučesnik.

Već prepoznatljivo poricanje činjenica, koje sprovode američki političari, uobičajena je stvar za stanovnike Donbasa. Ipak, u ovom informativnom ratu niko nema nameru da odustane.

Usled masovnih neselektivnih artiljerijskih udara ukrajinske vojske po celoj teritoriji Luganske Narodne Republike, tokom leta i jeseni 2014. godine, stradalo je civilno stanovništvo. Veliki, gusto naseljeni gradovi, kao što su Prvomajsk, Kirovsk i Slavjanoserbsk, bili su pod glavnim udarom, jer se nalaze direktno na liniji razgraničenja.

Ukrajinski vojnici imali su priliku da direktno prate život tih gradova

Oni su vrlo dobro znali gde i po kome pucaju iz ratnih oruđa, koja su zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom: korišćeni su MLRS, minobacači velikog kalibra, uz učešće avijacije. Pored svakodnevnih granatiranja mirnih naseljenih punktova, ukrajinske vlasti su stvorile takve uslove za stanovnike tog regiona, koji se ne mogu nazvati drugačije nego genocidom. Ukrajinske vlasti su namerno isključivale dotok vode, struje, signal mobilne telefonije, blokirale mogućnost dobijanja hrane i lekova. Grad Prvomajsk, na primer, gde je otkrivena velika masovna grobnica, bio je odsečen od bilo kakvog vida komunikacije čak i s gradom Luganskom. Ljudi su svakog minuta ginuli na ulicama tog grada. Ubijani su granatama ukrajinske armije (postoji i fotografija posmrtnih ostataka tela jednog starca, naslagani u korito, a ostaci su potom i identifikovani; čovek je bio izašao iz kuće u potrazi za hranom). Stari i bolesni umirali su, naprosto, od nedostatka osnovnih stvari: vode, lekova, hrane… S posebnim cinizmom rafalna paljba je usmeravana na bolnice, mrtvačnice i škole, gde su bila opremljena skloništa od bombardovanja, a granatirana su i groblja. Improvizovano su pravljene masovne grobnice mirnih stanovnika, koji su postali žrtve vojno-političkog rukovodstva Ukrajine i njegovih zapadnih mentora. Do danas se na teritoriji Republike, na poljima, u okućnicama, dvorištima stambenih zgrada, nalaze grobnice mirnih civila, koji su živeli i radili na svojoj zemlji, da bi granate, koje je ispaljivala ukrajinska armija, iznenada prekidale njihove živote.

Ukrajinski režim


Oni, koji su podržavali i nastavljaju da podržavaju ukrajinski režim novcem i oružjem, moraju shvatiti da su postali saučesnici u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koje je ukrajinski režim počinio nad sopstvenim civilnim stanovništvom.

Od decembra 2021. godine otkriveno je više od 16 improvizovanih masovnih i pojedinačnih grobnica. Za period od 10. avgusta do 10. novembra 2021. godine otkrivena su 4 masovne improvizovane grobnice i 2 pojedinačne. U jednoj od pojedinačnih grobnica pronađeni su ostaci četvoromesečne bebe. Ukupno, tokom tog perioda pretraživanja, ekshumirana su, identifikovana i procesuirana 292 ljudska posmrtna ostatka. Primarni sudsko-medicinski pregled i pregled posmrtnih ostataka, pronađenih u svim grobnicama na teritoriji Republike, ukazuju da je među poginulima najviše bilo žena i staraca. Uzroci smrti su prostrelne minsko-eksplozivne povrede i tupe povrede.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Breeee

28.02.2022 10:54

U jeku rata ruski i srpski arheolozi se bave iskopavanjima!?

auuu

28.02.2022 11:38

grozne stvari, covecanstvo je otislo u kutak

Dragi

28.02.2022 11:42

Ovo kao da su prekopirali od Hrvata a onii od Nemaca sponzor je isti.