PREGOVORI SE NASTAVLJAJU Ovo su ŠEST ruskih uslova za mir
Foto: Printscreen/Youtube

Da bi se neki rat okončao, neophodno je da jedna strana bude poražena, ili da obe strane u sukobu dođu do političkog sporazuma. Ukrajina je u ovom momentu daleko od vojnog poraza, ali je još, čini se, dalje od uvažavanja političke realnosti. Njihov zahtev za prekid neprijateljstava je povlačenje ruske vojske sa kompletne teritorije Ukrajine, uključujući Donjeck, Lugansk i Krim.

Sa druge strane, ruski zahtevi za okončanje rata sadrže šest tačaka, neuporedivo su konkretniji, polaze od poštovanja osnovnih ljudskih prava i idu do uvažavanja realnosti na terenu. Ruski zahtevi polaze od utvrđivanja neutralnog statusa Ukrajine i trajnog odricanja od mogućeg članstva u NATO. Završavaju se „demilitarizacijom Ukrajine“, što podrazumeva odsustvo bilo kakvog ofanzivnog naoružanja u arsenalu njihove armije u budućnost.

Tačka 2 (ruskom jeziku status zvaničnog i ukidanje svih propisa koji su ograničavali njegovu upotrebu) i tačka 5 (zabrana delovanja neonacističkih partija i pokreta) nikome razumnom ne bi trebalo da budu sporne.

O neonacizmu i delovanju esktremističkih grupa u Ukrajini pisao sam i ranije. Sistemska diskriminacija ruskog jezika aktivno je sprovođena tokom poslednjih osam godina. Po zakonima koji su se postepeno usvajali ruski jezik je prvo proteran iz vojske, policije, sudstva, državne administracije i školstva, da bi prošlog leta bio zabranjen u zdravstvom sistemu, restoranima i prodavnicama. Po tom i dalje važećem zakonu, ukoliko bi vam se konobar ili prodavac obratio na ruskom mogao je biti kažnjen do 11.900 grivnji (oko 400 evra).

ISPLIVALI PRVI DETALJI ISTRAGE PADA DRONA U Zagreb doleteo iz OVE ZEMLJE, otkriven i mogući razlog havarije

Razlika između ruskog i ukrajinskog jezika otprilike je koliko između srpskog i slovenačkog, pa je zabrana upotrebe ruskog dovela do funkcionalnih problema velikog broja građana. Do 2014. za apsolutnu većinu građana Ukrajine maternji jezik je bio ruski. Uprkos izdvajanju Krima, gubitkom kontrole nad rusofonim Donjeckom i Luganskom i agresivnom kampanjom ukrajinizacije vlade u Kijevu, 35 odsto građana 2019. kao svoj maternji jezik navelo je ruski.

Kada sam 2013. prvi put posetio Kijev, njegovi građani govorili su isključivo na ruskom jeziku. Prošle jeseni bio sam ponovo u Kijevu i stekao utisak da starija generacija i dalje govori na ruskom, dok omladina uglavnom na ukrajinskom i odbija da vam se obrati na ruskom.

Tačke 3 i 4 ruskih zahteva (priznanje Krima delom Ruske Federacije i nezavisnosti DNR i LNR) mogle bi da budu najviše sporne za ukrajinsku stranu. Ruska strana objasnila je da DNR i LNR ne bi bili posebni subjekti međunarodnog prava, već bi nastavili da funkcionišu u konfederalnom odnosu sa Ukrajinom.

Uprkos tome što je i predsednik Zelenski izjavio da o svemu ovome razgovara na susretima delegacija u Belorusiji i samitu ministara Lavrova i Kulebe u Ankari o ovome nije bilo reči.

Najnovije vesti o ukrajinskom konfliktu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
fefe

12.03.2022 07:38

zapamtite, ameri nikad nece dozvoliti smirivanje, ima da roknu Zelenskog ko nista... ja ne znam, jel su ovi u EU slepi, dozvoljavaju kaubojima da manipulisu ovde...