TAKTIKA OFANZIVOM DO PREGOVORA Žestokim udarima do povoljnije pozicije
Profimedia

Moskva se na ovu ofanzivu odlučila, smatraju eksperti, da bi Kijev primorala da popusti u mirovnim pregovorima.

Prvi put od početka, kako je u Rusiji nazivaju, specijalne vojne operacije, na meti su se našli gradovi na zapadu Ukrajine, Lutsk i Ivano-Frankovsk, kao i Dnjepar, koji je u centralnom delu zemlje.

U Lutsku se, prema izjavama stanovnika tog grada, na meti našao aerodrom, ali i jedna specifična fabrika koja je bila na ruskoj meti od početka dejstava. Radi se o pogonu za popravku određenih motora borbenih letelica, veoma važnoj za ukrajinski vojne snage.

Kijev: Rusi ubili više civila nego vojnika

Ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu ubile su više ukrajinskih civila nego vojnika, tvrdi ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

- Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu, već i širom sveta - kazao je Reznikov. Prema rečima potpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk, oko 1.300 civila je ubijeno samo u lučkom gradu Mariupolju tokom opsade, dok Moskva demantuje tvrdnje da gađa civilne ciljeve u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lutsku i Ivano-Frankovsku, kao i da su tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova Bajkraktar TB-2.

TAKTIKA OFANZIVOM DO PREGOVORA Žestokim udarima do povoljnije pozicije

Profimedia

 

Uništeno je i 107 ukrajinskih vojnih objekata, među kojima i šest komandnih mesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mesta sa vojnom tehnikom. Konašenkov je rekao da Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivne operacije, te da su izašle na liniju Petrovsko-Evgenovka-Oktjabrska, kao i da su napredovale 17 kilometara.

Moskva: Onesposobljeno više od 3.213 vojnih objekata

Od početka ruske specijalne vojne operacije onesposobljeno je više od 3.213 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 98 aviona, 118 bespilotnih letelica, 1.041 tenk i druga borbena oklopna vozila, 113 višecevnih bacača raketa, 389 artiljerijskih oruđa i minobacača, 843 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Prvi put je napadnut i Ivano-Frankovsk, gde je na meti takođe bio aerodrom.

Takođe je primećeno da se i ogromna kolona ruskih vojnih vozila od 64 kilometra, koja je danima bila u okolini Kijeva, raštrkala po terenu i pregrupisala na manje delove, što je očigledan znak da se veoma skoro može očekivati odlučujuća bitka za prestonicu Ukrajine. Prema podacima ukrajinske strane, ruske snage su na pojedinim delovima kijevskog fronta prišle na manje od 15 kilometara od grada. Satelitski snimci su pokazali da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, severno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

UN: Stradala 564 civila

Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) je saopštila juče da je potvrdila smrt 564 civila u Ukrajini od 24. februara, uključujući 41 dete.

Realna cifra je, kako se navodi, verovatno znatno veća jer OHCHR još nije u stanju da potvrdi izveštaje iz oblasti u kojima su u toku intenzivna neprijateljstva.

„Većina je poginula od upotrebe eksplozivnog oružja, uključujući granatiranja teškom artiljerijom, projektila i vazdušnih napada”, dodaje se u saopštenju.

Žestoki su bili i ruski udari po drugim delovima ratišta. U najmanje tri vazdušna udara na Dnjepar stradala je, prema ukrajinskim izvorima, barem jedna osoba.

TAKTIKA OFANZIVOM DO PREGOVORA Žestokim udarima do povoljnije pozicije

Profimedia

 

Žestoke borbe su i juče vođene u regionu Mariupolja, a oglasio se i gradonačelnik Odese Genadij Truhanov, koji je rekao da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane, te da će nastojati da napreduju sa teritorija koje su zauzele u ukrajinskom regionu Mikolaiv ka regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji gde su ruske trupe stacionirane. Takav potez mogao bi da odseče Odesu od ostatka Ukrajine.

Kličko: Iz Kijeva otišlo 1,5 miliona ljudi

Gradonačelnik Kijeva i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko izjavio je da je u glavnom gradu Ukrajine ostalo oko dva miliona ljudi. On je rekao da je grad okružen ruskom vojskom iz više pravaca i da je pre rata u tom gradu bilo oko 3,5 miliona ljudi. Kličko je rekao da Kijev ima osnovnih namirnica za oko još dve nedelje.

Bez obzira na jučerašnja ruska dejstva, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je njegova zemlja načinila stratešku prekretnicu u ratu sa Rusijom, ali je upozorio da nije moguće reći koliko će borbe još trajati.

- Nemoguće je reći koliko još dana će nam trebati da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti jer smo već došli do strateške prekretnice - rekao je Zelenski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading