RAMZAN KADIROV STIGAO U UKRAJINU "Nije vam još mnogo ostalo!"
Foto: Ilustracija

Kadirov je navodno upozorio one koji brane Kijev da će biti progonjeni i ubijeni, a da će prestonica Ukrajine pasti u roku od 48 sati.

On je svoj dolazak u Ukrajinu najavio postavljanjem video snimka na društvenim mrežama i obećanjem da će "ubiti" one koji odbiju da se predaju.

Kadirov je proteklog vikenda tvrdio da se nalazi u blizini aerodroma Hostomel, severno od glavnog grada Ukrajine. "Pre neki dan smo bili oko 20 km od vas, kijevskih nacista , a sada smo još bliže. Nije vam preostalo dugo. Bolje je da se predate i stanete uz nas... ili će vam sledi skori kraj", naveo je on.

- Pokazaćemo vam da je ruska praksa u ratovanju bolja od stranih teorija i preporuka vojnih savetnika - dodao je Kadirov.

List Ukrajinska pravda objavio je da je Kadirov zapravo bio u Groznom u Rusiji kada je tvrdio da se nalazi u blizini Kijeva i da su to utvrdili tako što su mu poslali poruku na Telegramu zbog čega je on morao da klikne na link koji otkriva njegovu lokaciju.

Za čečenskog lidera, 45, koji sebe naziva "Putinovim pešakom“, kaže se da predvodi vojsku od 10.000 ljudi, među kojima su i njegova tri sina.

Nepotvrđeni izveštaji sugerišu da su čečenski vojnici ubijali ljude i terali ih da napuste svoje domove na periferiji Kijeva. Kadirov je optužen za kršenje ljudskih prava u Čečeniji gde vlada gvozdenom pesnicom.

Rođen 1976. godine, Kadirov je otac 12 dece, ima šest sinova - dvojicu usvojenih i šest ćerki. Iako je poligamija zabranjena u Rusiji ima i tri žene: Medni Musaevnu Kadirovu (43), Fatimu Kazajevu (29) i Aminat Ahmadova.

Kadirov na funkciji je od 2007. godine. Tokom svog mandata vodio je čistke protiv homoseksualaca, zalažući se za ograničavanje javnog života žena. Takođe je optužen da je naredio kidnapovanje, mučenje i ubistvo protivnika, novinara i drugih kritičara.

Navodno je podsticao porodice da ubiju svoje gej članove i tako poštede sebe sramote i njegovog sprovođenja zakona.

- Homoseksualizam se smatra sramotnim ne samo za osobu, već i za celu njihovu porodicu i postoje ubistva iz časti. Smatra se da homoseksualizam donosi toliku sramotu porodici da postoji samo jedan način da se ispere sramota - da se ubije osoba. I znamo da se ove stvari dešavaju. Ponekad ljude puste iz zatvora jer vlasti znaju da će ih ubiti porodica - rekao je jedan aktivista za rusku LGBT mrežu.

Kadirov je u intervjuu za HBO demantovao optužbe da sprovodi čistke homoseksualaca, rekavši da u Čečeniji nema gejeva. "Ovde nemamo takvih ljudi. Nemamo gejeva. Ako ih ima, odvedite ih u Kanadu. Slava Bogu. Odvedite ih dalje od nas da ih nemamo kod kuće. Da očistimo našu krv, ako ih ima ovde, uzmite ih“, rekao je on.

Upitan o optužbama za sistematsko mučenje, Kadirov je rekao: "Oni su to izmislili. Oni su đavoli. Oni su na prodaju. Oni su podljudi. Prokleti bili što nas klevete".

Kako prenosi irski Indipendent, Kadirov ne samo da se zalagao za ubistvo gej muškaraca, već je odobrio ubistva iz časti sedam žena. Žene, koje su pronađene mrtve pored puta, navodno su bile preljubnice.

- Ako žena trči okolo i ako muškarac trči sa njom, oboje su ubijeni - rekao je novinarima 2009. godine, navodeći da su žene bile "lakog morala".

Takođe je bio naširoko kritikovan jer je koristio svoju sportsku karijeru da strateški zabašuri zločine i kršenje ljudskih prava. Njegov borilački klub plaćao je poznatim sportistima da prisustvu događajima koje je organizovao uključujući MMA borbe 2016. na kojima su učestvovala tri njegova sina, starosti 11, 9 i 8 godina, kako bi proslavili njegov 40. rođendan.

U još jednom pokušaju da poboljša svoj imidž, 2011. je bio kapiten čečenskog fudbalskog tima u meču protiv brazilskog XL. Postigao je dva gola, ali je tim izgubio 6-4 od svojih brazilskih protivnika. Kadirov je izjavio da je organizovao meč kako bi pokazao da se zemlja "oporavila od godina separatističkog sukoba“.

Čečenija istorijski nije bila saveznik Putina i Rusije. Godine 2000. tokom Drugog čečenskog rata, Ramzanov otac Ahmad Kadirov promenio je vernost i Vladimir Putin ga je postavio na čelo Čečenske Republike gde je bio do ubistva 2004.

Sve vesti iz minuta u minut pratite na našem blogu Ukrajina uživo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading