MESEC DANA RATA: Stigla američka pomoć, a Poljaci traže da se "Ukrajina naoruža do zuba"  (FOTO/VIDEO)
Twitter printscreen

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom usvojila je juče rezoluciju u kojoj se zahteva pristup u pomoći i zaštiti civila u Ukrajini i kritikovana je Rusija zbog stvaranja "teške" humanitarne situacije.

Poljski ministar odbrane: Naoružati Ukrajinu do zuba

Zapadne zemlje moraju da obezbede Ukrajini svo oružje koje joj je potrebno za suprotstavljanje Rusiji. Ovo mišljenje je izneo poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u svom članku za list Politiko.


"Prvo, Ukrajini treba obezbediti svo oružje koje joj je potrebno za odbranu", rekao je Rau.

Prema njegovom mišljenju, ruski predsednik Vladimir Putin zahteva od kijevskih vlasti "bezuslovnu predaju", a međunarodna zajednica ima "jedini način" da na to utiče, a to je da "naoruža Ukrajinu do zuba".

Poljski ministar je naglasio da će, ukoliko Rusija ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, upotreba sile "postepeno postati novi standard u međunarodnoj politici".

Pentagon je saopštio da je prvi deo američke pomoći dostavljen Ukrajini

U bliskoj budućnosti se očekuju još tri isporuke. 

Rusko-ukrajinski razgovori biće nastavljeni sutra

Ovo je izjavio šef ruske delegacije Vladimir Medinski.

MESEC DANA RATA: Stigla američka pomoć, a Poljaci traže da se

EPA

 

On je dodao da su pregovori trajali cele nedelje putem video-konferencije.

- Oni idu u režimu videokonferencije između grupa eksperata, dva ili tri puta nedeljno između šefova delegacija, poslednji put je to bilo sinoć - rekao je Medinski.

Oglasilo se ministarstvo odbrane Rusije

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 1.351 ruski vojnik poginuo u borbama u Ukrajini od početka sukoba.

Ministarstvo je dodalo da je ranjeno 3.825 pripadnika vojske, prenela je agencija Intefaks.

Razgovarali Boris Džonson i Si Đinping

Britanski premijer Boris Džonson danas je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je portparol britanskog lidera.

Telefonski razgovor dvojice zvaničnika usledio je u trenutku dok zapadni lideri pozivaju Kinu da se uzdrži od davanja podrške Rusiji u sukobu sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

RUSI OSTVARILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH CILJEVA

13.10 - Ruske snage su delimično stvorile kopneni koridor do Krima sa teritorije u ukrajinskoj oblasti Donjeck, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

- Neprijatelj je delimično uspeo u stvaranju kopnenog koridora između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dela Donjecke oblasti - navodi se u onlajn objavi.

To dolazi nakon što su britanski obaveštajci saopštili u petak da su ukrajinske snage ponovo zauzele gradove 35 kilometara istočno od Kijeva.

 

Rusija delimično stvorila kopneni koridor za Krim

12.30 - Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su ruske snage uspele delimično da stvore kopneni koridor za Krim sa teritorije u ukrajinskom Donjeckom regionu.

"Neprijatelj je delimično uspeo u stvaranju kopnenog koridora između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dela Donjecke oblasti", navodi se u objavi na internetu ukrajinskog ministarstva, prenosi Rojters.

Rusija je pripojila Krim od Ukrajine 2014. godine.

Džonson i Si Đinping razgovarali o Ukrajini

12.10 - Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Kine Si Đinping razgovarali su o situaciji u Ukrajini.

Za sada nisu poznati detalji razgovora.

Kremlj: SAD optužbama skreću pažnju s neprijatnih pitanja

10.55 - Kremlj je danas saopštio da su navodi SAD o tome da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, taktika da se skrene pažnja sa neprijatnih pitanja za Vašington.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima i da će ruska vojska podneti predloge predsedniku Vladimiru Putinu o tome kako osnažiti odbranu kao odgovor na jačanje NATO-a na svom istočnom krilu.

On je još dodao da nema zvaničnog stava o tome da li će Rusija obnoviti razrušene ukrajinske gradove kao što je Mariupolj, navodi Rojters.

Erdogan planira da priča sa Putinom do kraja nedelje

10.35 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da planira da krajem nedelje telefonom razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o rezultatima samita NATO u Briselu.

 

 

Mađarska odbila da isporuči oružje Ukrajine preko svoje zemlje

10.20 - Mađarska je odbacila pozive Ukrajine da joj dozvoli isporuku oružja preko svoje teritorije i da zaustavi uvoz ruske nafte i gasa, jer ne želi da rizikuje bezbednost svog stanovništva, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarski ministar je rekao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom prvog dana samita EU juče u Briselu u obraćanju putem video linka „ponovio dva dobro poznata zahteva Ukrajine: dozvolu Mađarske da se snabdeva oružjem preko njene teritorije i prestanak uvoza prirodnog gasa i nafte iz Rusije".

- Mađarska vlada neće pristati na ovo, jer ne želi da rizikuje živote i bezbednost svog naroda i ne želi da plaća visoku cenu rata - saopštio je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

Sergej Lavrov: Rusiji na Zapadu objavili totalni, hibridni rat

10.00 - Danas nam je objavljen pravi hibridri rat, totalni rat. Ovaj termin, koji je koristila Hitelrova Nemačka, sada koriste mnogi evropski političari kada kažu šta žele da urade sa Ruskom federacijom - rekao je Lavrov.

PUTIN NAPUŠTA RUSIJU?

09.20 - Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da prisustvuje samitu G20 koji se u novembru ove godine održava na Baliju, kazala je ruska ambasadorka u Indoneziji. Ovo je prva zvanična najava Putinovog napuštanja Rusije od početka vojnog sukoba u Ukrajini.

MESEC DANA RATA: Stigla američka pomoć, a Poljaci traže da se

EPA

 

 

Medvedev: Sankcije neće pogoditi Moskvu

09.10 - Nekadašnji predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti zemlje, rekao je da bi bilo ''glupo'' verovati da bi sankcije Zapada protiv ruskih preduzeća mogle da imaju bilo kakav uticaj na moskovsku vladu, prenosi BBC.

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji, a neke su posebno usmerene na biznismene milijardere za koje se veruje da su bliski predsedniku Vladimiru Putinu.

- Zapitajmo se: može li bilo koji od ovih velikih biznismena imati makar i najmanji uticaj na poziciju rukovodstva zemlje?, rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA.

- Otvoreno vam kažem: ne, nikako, dodao je.

Bajden traži da se Rusija isključi iz Grupe 20

08.40 - Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je na uklanjanje Rusije iz grupe velikih ekonomija, G-20, a SAD i njihovi saveznici su upozorili ruskog lidera Vladimira Putina da ne koristi biološko, hemijsko ili nuklearno oružje u Ukrajini.

RUSIJA ZAOBILAZI SANKCIJE?

08.25 - Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da postoje dokazi da Rusija pokušava da zaobiđe sankcije koristeći svoje zlatne rezerve.

Rusi gađali skladište nafte?

08.10 -  U ruskom granatiranju tokom noći pogođeno je skladište nafte u selu Kalinovka na severozapadu Ukrajine, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.

 

 

Rusi uništili strane plaćenike MOĆNIM ORUŽJEM

08.00 - Ruska vojska objavila je snimak lansiranja raketa mobilnog balističkog sistema kratkog dometa "Iskander-M".

 

Bajden se sastaje sa izbeglicama na poljsko-ukrajinskoj granici

07.55 - Očekuje se da će se Bajden susresti sa ukrajinskim izbeglicama u petak u gradu u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Predsednički avion će sleteti u poljskom gradu Žešov, nekoliko kilometara od ukrajinske granice.

Poljska je poslednja stanica na četvorodnevnoj evropskoj turneji američkog predsednika.

ZAHAROVA: Zapad da se priseti napada na Jugoslaviju!

07.40 - Zapadne zemlje pokušavaju da kritikuju Rusiju u situaciji sa Ukrajinom, ali ne žele da se prisete zločina koje su počinile, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navodeći kao primere napade na Jugoslaviju, Libiju i Irak.

Rusi raketirali bazu Dnjepropetrovsku

07.20 - Ruske snage izvele su raketni udar na vojnu bazu u Dnjepropetrovsku.

 

Medvedev: Specijalna operacija se nastavlja dok se ne postignu ciljevi

07.10 - Dmitrij Medvedev je rekao da će se specijalna operacija nastaviti dok se ne ostvare postavljeni ciljevi - denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine.

Bajden danas u Poljskoj

07.00 - Američki predsednik Džo Bajden putuje danas u poljsku gde će sa predsednikom razgovarati o situaciji u Ukrajini, ali i o velikom prilivu izbeglice u tu zemlju.

Zelenski Evropi: Zakasnili ste sa zaustavljanjem Rusije

06.50 - Pre nekoliko sati, ukrajinski lider Volodimir Zelenski održao je kasno noćno obraćanje na samitu Evropskog saveta u Briselu.

On je istakao rusko uništenje i štetu njegovoj zemlji i zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini.

 

 

Zatim je evropskim liderima rekao da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije.

- Primenili ste sankcije. Zahvalni smo. Ovo su snažni koraci. Ali bilo je malo kasno... postojala je šansa - rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
IZLETAC

25.03.2022 21:20

Poljska mnogo izlece sa svojim stavovima. Bilo bi mi zao da strada poljski narod zbog pogresnih iskakanja njihovih vladara, ali ako se to nastavi nije iskljuceno da do toga moze doci.

Per

25.03.2022 21:20

Poljska veliki huškač na rat. Ukrajinu ukopala kroz slanje saveta i oružja. Poljska vlada i predsednik nema politiku. Traži prolivanje tuđe krvi. Odrekla se i boga. Moli se da ga nema kad nema rata. Ne verovati licemerju. U školama nismo učili za vreme komunizma na ovako drsko pobašanje nekih naroda. Ovo je nacističko i naconalističko buđenje. Evropo budi se. Rusi upozoravaju sad na pojavu u Ukrajini. Ovo je bilo i u Jugoslaviji. Izvor pojave je iz Nemačke ponovo. Lukavo