PROCURIO NACRT Putin odustaje od glavnih zahteva?!
EPA

To tvrde četiri osobe upoznate s mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije, čiji se nastavak očekuje danas 29. marta u Istanbulu, javlja "Financial Times".

Moskva i Kijev navodno pregovaraju o prekidu vatre kao delu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-a u zamenu za sigurnosne garancije i perspektivu priključenja Evropskoj uniji, tvrde ljudi koji nisu želeli da im se otkrije identitet, budući da stvar još nije do kraja dogovorena.

U nacrtu dokumenta o prekidu vatre ne spominju se tri početna ključna zahtva Rusije - "denacifikacija" i "demilitarizacija" Ukrajine i zakonska zaštita ruskog jezika u Ukrajini, dodali su izvori.

PROCURIO NACRT Putin odustaje od glavnih zahteva?!

EPA

 

Predstavnici obe strane sastaće se danas u Istanbulu u četvrtoj rundi mirovnih pregovora čiji je cilj okončanje invazije na Ukrajinu koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija je navodno spremna na ustupke jer su ruski operativni nedostaci i jači ukrajinski otpor od očekivanog u velikoj meri zaustavili njenu jednomesečnu borbu.

Ali, Ukrajina i njeni zapadni saveznici i dalje su skeptični prema Putinovim namerama, pa su zabrinuti da bi ruski predsednik mogao da iskoristi pregovore kao dimnu zavesu kako bi obnovio svoje iscrpljene snage i isplanirao novu ofanzivu.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading