REZIME 37. DANA Ameri poslali letilice ukrajinskoj vojsci! Putin izdao novo NAREĐENJE (FOTO/VIDEO)
Twitter printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz koji zahteva da kupci gasa iz "neprijateljskih zemalja " moraju da plaćaju isporuku ruskog gasa u rubljama u ruskim bankama. Nakon ove promene odmah su se oglasile Francuska, Nemačka i Velika Britanija koje su jasno stavile do znanja da isporuku neće plaćati u ruskoj valuti.

"Putin je dao instrukcije, da nikome ne bi palo na pamet..."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne.

Amerikanci poslali ukrajinskoj vojsci letilice

Američka vojska završila je prebacivanje 100 dronova kamikaza u Ukrajinu. Mogućnosti ovog drona su dovoljne za izvođenje udara u radijusu od 40 kilometara.

REZIME 37. DANA Ameri poslali letilice ukrajinskoj vojsci! Putin izdao novo NAREĐENJE (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Erdogan želi da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa Putinom rekao da želi da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine.

REZIME 37. DANA Ameri poslali letilice ukrajinskoj vojsci! Putin izdao novo NAREĐENJE (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

 

Rusija prekida isporuku gasa Evropi?

Plaćanje izvoznog gasa u rubljama odnosi se na isplate od kraja aprila i Rusija neće danas obustaviti isporuke ovog energenta u Evropu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

REZIME 37. DANA Ameri poslali letilice ukrajinskoj vojsci! Putin izdao novo NAREĐENJE (FOTO/VIDEO)

AP photo

 

Kirilenko: Rusija nije dozvolila dolazak pomoći u Mariupolj

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko optužio je danas Rusiju da je navodno prekršila obećanja kada je reč o dozvoli da humanitarna pomoć stigne u grad Mariupolj, koji je pod opsadom ruskih trupa.

- Humanitarne isporuke, uprkos svim dogovorima i obećanjima ruske strane, se ne sprovode - rekao je Kirilenko u televizijskom obraćanju, preneo je Rojters.

On međutim nije ponudio dokaze koji bi potvrdili njegove navode.

Beloruski ministar: Zapad želi da izoluje Rusiju i Ukrajinu

Kolektivni Zapad nastoji da izoluje Minsk i Moskvu na međunarodnoj sceni jer imaju svoje mišljenje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej na izložbi posvećenoj Danu jedinstva naroda Rusije i Belorusije.

Visoki beloruski diplomata smatra da trenutna dešavanja u regionu proizilaze iz nespremnosti Zapada da čuje šta druge zemlje imaju da kažu u pogledu bezbednosnih pitanja i razumeju posebne okolnosti vezane za druge nacije.

Ukrajinska kriza dovela do rekordne cene tečnog naftnog gasa

Poskupljenje tečnog naftnog gasa (TNG), čija je cena ovih dana dostigla maksimimu iz decembra prošle godine od 102 dinara, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica je kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske

REZIME 37. DANA Ameri poslali letilice ukrajinskoj vojsci! Putin izdao novo NAREĐENJE (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kina podržava nezavisan stav

Kina zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan.

On je to izjavo komentarišući izveštaje o, kako navodi agencija RIA Novosti, planiranom pritisku političara EU na Kinu tokom današnjeg samita EU-Kina.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak ukrajnskih sistema S-300 koji su uništeni vioko preciznim naoružanjem

Bela kuća: Rat u Ukrajini je "strateška katastrofa" za Rusiju

Rat u Ukrajini "strateška katastrofa za Rusiju" i "strateški neuspeh za Putina", rekla je portparolka Bele kuće Kejt Bedingfild.

Ona je rekla da sada postoje "neosporni dokazi" da rat, koji traje duže od mesec dana, nije postigao ono što je ruski predsednik Vladimir Putin nameravao da uradi i da Kremlj sada nastoji da "redefiniše" njihove početne ciljeve.

- Videli smo neosporne dokaze da je ovo bila strateška katastrofa za Rusiju - rekla je ona.

- Videli smo da je ovo bio strateški neuspeh za Putina i za Rusiju. Oni rade na tome da redefinišu početne ciljeve svog napada. I videli smo, iznova i iznova, da sankcije koje su primenjene nanose ekstremne troškove njihovoj ekonomiji - objasnila je.

Ona je takođe najavila dodatne sankcije ruskim tehnološkim kompanijama koje su omogućile "Putinov rat".

- Sprečićemo ih u nabavci zapadne tehnologije i izbegavanju naših strogih sankcija. Takođe proširujemo naša ovlašćenja za sankcije da ciljamo na dodatne sektore ruske ekonomije važne za Putina, uključujući vazduhoplovstvo, pomorstvo i elektronski sektor - dodala je.

 

 

Rusi napustili Černobilj, nuklearka pod kontrolom Ukrajine

Ruske trupe su danas potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da se povlačenje dogodilo nakon što su vojnici primili "značajne doze" radijacije pošto su kopali rovove u šumi oko ugašene nuklearke, ali AP dodaje da ne postoji nezavisna potvrda ove informacije.

U četvrtak je ukrajinska strana saopštila da je većina ruskih vojnika napustila Černobilj, ali da je ostao deo vojske.

 

 

Grad je zatvoren za ulaske, opasno je izaći

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko izjavio je danas da je ovaj grad zatvoren za svakoga ko želi da uđe, dok je svaki pokušaj odlaska "veoma opasan".

Andrjušcenko tvrdi da su ruske snage od četvrtka sprečavale da i najmanje količine humanitarne pomoći stignu do zarobljenih stanovnika, kako kaže, stavljajući do znanjan da planirani humanitarni koridor nije otvoren, preneo je Rojters.

- Grad ostaje zatvoren za ulazak i veoma je opasno da se izađe privatnim transportom. Na sve to, od četvrtka su okupatori kategorički zabranili dostavljanje bilo kakve humanitarne pomoći, čak i u najmanjim količinama - kazao je on.

Konvoj autobusa koji je bio spreman da pođe u Mariupolj po civile nije stigao do grada, naveli su ukrajinski zvaničnici u četvrtak uveče.

Ukrajinske snage preuzele dva sela kod Černigova

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad selima Sloboda i Lukašivka, severno od grada Černigova, prenosi Rojters.

Sela se nalaze na glavnom putu između Černigova i Kijeva.

- Ukrajina je takođe nastavila sa uspešnim, doduše, ograničenim kontranapadima na istoku i severoistoku Kijeva - objavilo je britansko ministarstvo odbrane.

Iz Londona navode da su Černigov i Kijev i dalje na udaru vazdušnih i raketnih napada.

 

 

Optužena 22 lica za genocid u Donjecku

Ruski istražitelji optužili su za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštila je pres služba Istražnog komiteta Rusije.

"NATO namerava da se bori do poslednjeg Ukrajinca"

NATO se plaši direktnog sukoba sa Rusijom, ali namerava da se bori „do poslednjeg Ukrajinca“ – ova politika je nehumana i krajnje cinična, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Kobrinec.

"Napustite Rusiju i Ukrajinu"

Stejt department je pozvao američke državljane da napuste teritoriju Rusije i Ukrajine.

- Ponovo pozivamo sve državljane SAD da napuste Rusiju i Ukrajinu - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Gori skladište nafte u Belgorodu

U Belgorodu se zapalilo skladište nafte, na mesto požara izašle su hitne službe, rekao je guverner regiona Gladkov.

ZELENSKI SUOČEN SA IZDAJOM

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija na jugu i u regionu Donbas i dalje vrlo teška, a otkrio je da je smenio dvojicu članova nacionalne bezbednosne službe zbog optužbi za izdaju.

 

 

Rusija: EU nije centar univerzuma, nećemo tražiti ukidanje sankcija

Rusija neće tražiti od Evropske unije da joj ukine sankcije, jer ima dovoljno svojih zaliha i alternativa, prenele su agencije  saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

- Evropska unija nije centar univerzuma - kazao je šef za evropsku koordinaciju pri ruskom ministarstvu Nikolaj Kobrinec, preneo je Rojters.

Rusija je poručila da će odgovoriti na sankcije EU, navodeći da će 27 zemalja evropskog bloka možda shvatiti da im konfrontacija sa Moskvom nije u interesu, prenela je RIA pozivajući se na visokog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova.

- Akcije Evropske unije neće ostati bez odgovora. Neodgovorne sankcije Brisela već negativno utiču na svakodnevni život običnih Evropljana -  kazao je Kobrinec.

 

 

Rusija nastavlja povlačenje sa severa Kijevske oblasti?

Generalštab Ukrajine navodi da se nastavlja delimično povlačenje jedinica ruskih trupa sa severa Kijevske oblasti ka državnoj granici sa Republikom Belorusijom.

- Ukrajinski branioci su tokom jučerašnjeg dana odbili 7 napada iz Donjeckog i Luganskog pravca -  saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u operativnim informacijama.

Dodaje se u izveštaju da su uništili 3 tenka, 2 oklopna transportera, 2 vozila i 2 artiljerijska sistema, oborena je i bespilotna letelica Orlan-10.

Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a u Ukrajini

Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Rusija danas otvara koridor iz Mariupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja za Zaporožje-

Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Mariupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Pasa

01.04.2022 12:45

Kako amerikanci i englezi sve znaju sta su rusi hteli,bolje da priznaju kako ih je Putin opet nasamario,covek suti i radi,a kerovi laju

Anica

01.04.2022 14:47

Moćna Rusijo, vratite vi vašu vojsku i branite se od kuće. Jer od vašeg agresorskog napada izašli ste kao slabi, nesposobni, sankcionisani, siromašni, gladni, izgubljeni, bez morala i bez vaših generala.

RUS

01.04.2022 23:29

@Anica - TI PISULJO ZNAS DOCE VAM RUSI SVIM FAŠISTIMA GLAVE

Србислав

01.04.2022 23:49

Русијом заврни гас ЕУ па нека се позабаве проблемима у својој кући да не турају нос где им није место. Наоружавање нацисте у Украјини све раде против Русије опаучите их где их највише боли. Нека осете на својој кожи шта су санкција па нека се опет лате истих.