"PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNI UDAR!" Zelenski tvrdi da je Rusija na ivica da ispali taktičke projektile!
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

U intervju za BBC je negirao da je pozvao da se Rusija napadne, istakavši da je su njegove ranije konstatacije pogrešno prevedene. Ukrajinska vojska je u poslednjih nekoliko sedmica oslobodila velike delova teritorija na istoku zemlje. Putin je tokom oslobađanja teritorija doneo odluku o anektiranju četiri ukrajinske regije - Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk. Osim toga, odlučio je da mobilizuje dodatnih 300.000 vojnika.

Odluka o aneksiji je uzrokovala strah da će se rat dodatno rasplamsati. Putin i drugi ruski zvaničnici su poručili da postoji mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, odnosno taktičnog oružja. Međutim, Zapad nije uveren da je Moskva zaista spremna na to. No, Zelenski uverava da se Rusija već priprema za takvo nešto.

"Oni počinju pripremati društvo i to je veoma opasno. Spremni su da to urade, da iskoriste to oružje. Raspravljaju o tome da li to učiniti ili ne. Dovoljno je opasno kada se razgovara o tome", izjavio je.

Ukrajinski predsednik je dao intervju za BBC nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džoe Bajden rekao da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja najviši od Kubanske krize, tj. od 1962. godine.

Zelenski je pozvao da se protiv Rusije dodatno deluje, jer, kako je rekao, predstavlja rizik po celu planetu. To za njega znači nastavak sankcionisanja Rusije. Napomenuo je da Putin pokušava ukrajinsku nuklearnu elektranu pretvoriti u rusko vlasništvo. Poručio je poslednje mobiliziranim Rusima da su "topovsko meso".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading