GORI NA FRONTU Žestoke borbe za Herson ne jenjavaju
Printskrin Telegram

Ogorčene borbe ukrajinskih i ruskih snaga su se vodile u oblasti Herson, gde je Kijev i dalje u ofanzivi, ali u Moskvi tvrde da se njihovi napadi uspešno odbijaju. Kao što je u kontinuitetu napeta situacija oko nuklearnih elektrana u blizini linije fronta, tako sada preti rizik od rušenja hidroelektrane „Kahovka” na Dnjepru, koja je pod ruskom kontrolom. Do sada su stizale ukrajinske optužbe da je ovaj objekat miniran kako bi se sprečilo ukrajinsko napredovanje. Međutim, sada Rusi tvrde da su Ukrajinci ti koji gađaju ovaj energetski kompleks.

„Ukrajinska vojska je lansirala 19 projektila iz sistema ’himars’ i ’alder’ na gradić Nova Kahovka, od kojih su tri pogodila hidroelektranu ’Kahovka’”, izjavio je za RIA Novosti predstavnik službe za vanredne situacije Hersonske oblasti.

Kako je rekao načelnik gradske uprave Vladimir Leontjev, nije bilo veće štete i elektrana nastavlja sa radom, prenosi Tanjug.

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da ukrajinske oružane snage svakodnevno gube stotine vojnika na frontu u Hersonu. „Svakog dana gine oko 200 vojnika”, tvrdi Stremousov.

Ističe da su svi pokušaji Ukrajine da probije odbrambene linije ruskih snaga u pravcu Hersona bili bezuspešni.

Vojno-civilna administracija Hersonske oblasti pod kontrolom ruskih snaga najavila je formiranje teritorijalne odbrane kojoj će moći da pristupe svi muškarci koji odluče da ostanu u gradu Hersonu. Svi građani mogu da napuste grad, a čamci svakodnevno saobraćaju od rečne luke do gradova Aleški i Golaja Pristan, budući da je most teško oštećen.

„Ako izbiju neprijateljstva, biće artiljerijske kanonade. Oni će bombardovati grad. Bolje je odvesti ljude negde drugde, što trenutno radimo. Da bi ovaj posao bio sigurniji, ulazak civila na teritoriju Hersonske oblasti obustavlja se na sedam dana”, rekao je šef ruske administracije u Hersonskoj oblasti Vladimir Saldo.

Britansko Ministarstvo odbrane je u svom dnevnom brifingu saopštilo da je Rusija nastavila da koristi iranske dronove protiv ciljeva širom ukrajinske teritorije.

„Rusija verovatno koristi iranske bespilotne letelice ’šehid 136’ kako bi izbegla ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu i kao zamenu za rusko precizno oružje dugog dometa koje se sve ređe koristi”, navodi ministarstvo.

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da će njegova kompanija „Spejs eks” nastaviti da pruža satelitske telekomunikacione usluge „Starlink” u Ukrajini čak i ako Pentagon odbije da finansira rad mreže u toj zemlji.

GORI NA FRONTU Žestoke borbe za Herson ne jenjavaju

Tanjug/Ap

 

Mask je u objavi na društvenoj mreži „Tviter” naveo da je o tome već obavestio ministra za digitalnu transformaciju Ukrajine Mihaila Fjodorova.

U međuvremenu se nastavlja i rat u medijskom prostoru, pri čemu se ne biraju reči. Voditelj ruske televizije RT Anton Krasovski otpušten je zbog poziva upućenih prethodnog vikenda – da se „spale” ukrajinska deca koja su smatrala Moskvu okupatorom za vreme Sovjetskog Saveza, javlja AFP. Šefica RT Margarita Simonijan osudila je reči voditelja.

„Za sada prekidam našu saradnju”, rekla je ona u saopštenju preko „Telegrama”. Istakla je da „hoće da upozori one koji pozivaju na zločine” da se to ne sme raditi, prenosi Beta. Krasovski se, posle svega, izvinio preko društvenih mreža.

Su-34 „oborili” galebovi

Moskva – Dve ptice koje su uletele u motore ruskog vojnog aviona Su-34 bile su uzrok pada te letelice u gradu Jejsku, javlja Tas. „Dva galeba su uletela u motore Su-34 u momentu poletanja. Njihove ostatke pronašli su istražitelji prilikom pregleda fragmenata aviona. Taj incident je doveo do izbijanja požara u jednom od motora aviona”, prenosi Tanjug. Prošlog ponedeljka 15 ljudi je poginulo kada je Su-34 udario u stambeni blok u gradu Jejsk na jugu Rusije, u blizini Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading