PUTIN ĆE BITI BESAN "Patriot" stiže u Ukrajinu!
EPA

Oružje vredno milijardu dolara trebalo bi da "pruži Ukrajini jaču protivvazdušnu obranu i kapacitete za precizne vazdušne udare", a deo paketa vredan dodatnih 850 miliona dolara odnosi se na "bezbednosnu pomoć", izjavio je Blinken.

U paketu se, uz oružje i municiju, nalazi i "kritična oprema koju Ukrajina koristi kako bi se obranila na bojnom polju", objavio je američki šef diplomatije.

Rat u Ukrajini, 301. dan - Alo.rs

Novi paket pomoći stiže u trenutku kad "Kremlj pokušava, ali ne uspeva da izbriše Ukrajinu s karte", dok želi da "pretvori zimu u oružje" udarima na energetsku infrastrukturu, stoji u Blinkenovoj izjavi.

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno"

Sistem Patriot je, podsetimo, napredni dalekometni raketni sistem protivvazdušne obrane koji je izuzetno efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila.

"Današnji paket pomoći prvi put uključuje sistem  Patriot, koji može presretati i rušiti krstareće projektile, balističke projektile kratkog dometa i avione na puno višim visinama od ranije poslanih sistema protivvazdušne obrane", rekao je Blinken, koji je ponovio da će "SAD nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god je potrebno, tako da Kijev može nastaviti sa odbranom i da bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovore kad za njih dođe vreme".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading