RUSKA ARMIJA U OFANZIVI Oglasio se Generalštab vojske Ukrajine; Počinje obuka na leopardima (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/AP Photo/LIBKOS

Rusija u ofanzivi - raketni udari na energetske objekte širom Ukrajine. Žestoki sukobi oko Bahmuta i Zaporožja. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od EU pomoć u modernom oružju. Poljski premijer, Mateuš Moravjecki izjavio je da odluku o isporuci borbenih aviona Ukrajini mora doneti NATO. Kijeva zahteva da ruski i beloruski sportisti budu izbačeni sa svih međunarodnih sportskih takmičenja. Moskva odgovara da takva inicijatva predstavlja očigledno kršenje zakona.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO:

Generalštab vojske Ukrajine: Ruska armija u ofanzivi

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je da su ruske snage nastavile sa ofanzivnim operacijama u smeru Kupjanska, Limana, Bahmuta, Adivke i Novopavlovska, na istoku i severoistoku Ukrajine.

Generalštab navodi da se Moskva utvrđuje u blizini Limana i Bahmuta na istoku Donjecke oblasti, preneo je "Kijev idependent".

"Uprkos značajnim gubicima, Rusija ne odustaje od namere da okupira ceo Donjeck i Lugansk", navodi se u saopštenju generalštaba.

Počinje obuka na leopardima

Obuka ukrajinskih tenkista za upravljanje i održavanje tenkova "leopard 2" počinje sledeće nedelje, ali za sada će uspeti Ukrajince da obuče samo osnovnim stvarima, piše "Špigel" pozivajući se na svoje izvore.

Rusija se sprema da zada najjači udarac do sada

Rusija je ponovo u ofanzivi nakon značajnih ukrajinskih borbenih uspeha oko Harkova i Hersona u drugoj polovini 2022. godine

Celu vest pročitajte OVDE.

"Ukrajina želi u NATO, nakon pobede nad Rusijom"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO "nakon pobede nad Rusijom".

Celu vest pročitajte OVDE.

Trupama je potrebna čelična mreža (FOTO)

Militanti OSU već aktivno koriste zaštitu od dronova kamikaza.

- Važno je usvojiti ovo iskustvo kako bismo spasili živote boraca i naše opreme, prenosi ruski izvor.

Oružane snage Ukrajine takođe aktivno koriste dronove kamikaze protiv ruskih trupa.

 

 

Nova smena u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Ruslana Dzjubu koji je bio zadužen za logistiku i pozadinu.

Duplo lice Amerike

Slabe Rusiju u Ukrajini, a iza kulisa spremaju svilen gajtan za evropsku velesilu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Taker Karlson o diverziji na "Severnom toku" (VIDEO)

„Viktorija Nuland, koja je bila pokretačka snaga sukoba u Ukrajini i pomogla u njegovom pokretanju, zapretila je u januaru 2022. da će dići u vazduh gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ kako bi sprečila Rusiju da šalje gas u Evropu. Sećate se?“, zapitao se Кarlson.

 

 

Borci grupe "Odvažnih" uništili su ukrajinski oklopni transporter (VIDEO)

Izviđači su otvorili oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine i na njega uperili rusku artiljeriju.

 

 

Rusi zauzeli dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine

Obaveštajci Zapadnog vojnog okruga Rusije zauzeli su, napredujući na kremenskom delu fronta, dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine, javlja reporter Sputnjika.

Prema rečima sagovornika napad je izvršen istovremeno na punktove garde. Bitka se odigrala brzo a neprijatelj nije uspeo da preduzme neke kontraakcije već je u brzini napuštao položaje.

Bilo je očigledno da nisu očekivali. Na zemlji u šumi gde su bila uporišta ostali su leševi ukrajinskih vojnika.

Uzbuna

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Zalužnji razgovarao sa šefom generalštaba SAD

Zalužni je priznao da je najnapetija situacija na Donjeckom pravcu i napomenuo da je Ukrajini potrebno novo oružje i municija.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage granatiraju Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je tokom popodneva još pet projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je ranije saopštio da je prilikom granatiranja Petrovskog rejona srušena jedna zgrada.

Prema navodima očevidaca, poginuo je jedan civil, a jedna žena je izvučena ispod ruševina.

Dignut u vazduh most na putu Bahmut – Кonstantinovka

Кako se navodi, dignut je u vazduh most preko kanala na putu Bahmut – Кonstantinovka, koji se nalazi zapadno od sela Кrasnoje.

Ako je do tog trenutka komunikacija ukrajinskih formacija sa Bahmutom bila otežana približavanjem Vagnerovih odreda auto putu T0504, onda je zbog urušavanja mosta Кonstantinovka izgubila direktnu vezu.

Međutim, neprijatelj i dalje može da koristi puteve iz Časova Jara i Slavjanska.

"Ima mnogo izlaza - manje ulaza. Ukrajinci i dalje razumeju gde mogu da uđu,i kako  mogu da izađu" , saopštio je E. Prigožin.

 

 

Masovni udari

Oružane snage Rusije 10. februara su izvele masovni napad raketama i dronovima na ukrajinske energetske objekte, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog, morskog i kopnenog baziranja, kao i bespilotnim letelicama izveden je napad na kritične objekte ukrajinskog energetskog sistema koji obezbeđuju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa i transportnog sistema Ukrajine.

Ističe se da su ciljevi masovnog napada ostvareni i da su svi planirani objekti pogođeni.

Obustavljen je rad preduzeća ukrajinske odbrambene industrije koja zahtevaju veliku potrošnju energije. Takođe je blokirana isporuka stranog oružja, municije i rezervi železnicom u područja borbi, saopštio je ruski vojni resor.

Žestoki sukobi oko Bahmuta i Zaporožja

Severno od Bahmuta, ruske jedinice su napredovale na severnu i jugoistočnu periferiju Paraskovjevke, istiskujući ukrajinske oružane snage sa njihovih položaja. 

 

 

Ruske trupe aktivno pokušavaju da zaobiđu sistem utvrđenja sa severa i stignu do autoputa Bahmut-Slavjansk, potpuno lišavajući zaliha Bahmutski garnizona.

Za jačanje grupacije trupa u Bahmutu i ​​okolini raspoređen je bataljon 30. OMBR, kao i odvojene formacije novostvorene 47. artiljerijske brigade, delimično upućene u pomoć Oružanim snagama Ukrajine u Bahmutu.

SAD: Fokusiraćemo se na suzbijanje pomoći Rusiji u izbegavanju sankcija

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da će se u narednim mesecima fokusirati na suzbijanje fasilitatora i pružalaca usluga iz trećih zemalja koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije Zapada.

 

 

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao je na sastanku akademika i drugih stručnjaka za sankcije i spoljnu politiku SAD da će ministarstvo povećati fokus na suzbijanju izbegavanja sankcija, uključujući i one koji mogu, kako je rekao, "svesno ili nesvesno" pomoći Rusiji da popuni zalihe potrebne za borbe u Ukrajini.

Naveo je da su sankcije izazvale pritisak na rusku vojsku i da Kremlj pokušava da preko trećih lica učestvuje u transakcijama i da se obraća za pomoć Iranu i Severnoj Koreji za bespilotne letelice i drugo oružje.

Međunarodni monetarni fond prognozirao je prošlog meseca da će se ruska ekonomija oporaviti za 0,3 odsto u 2023. nakon smanjenja za 2,2 odsto u 2022. godini, a u aprilu prošle godine prvobitno je prognozirao pad od 8,5 odsto u 2022. i dodatno smanjenje od 2,3 odsto ove godine.

Ruski padobranci ne dozvoljavaju aktiviranje Oružanih snaga Ukrajine u LNR

Posade ruskih BMD-4 aktivno sprečavaju Oružane snage Ukrajine da se aktiviraju.

Antonov je upozorio SAD

 - Obnavljanje američkih programa specijalnih operacija u Ukrajini značilo bi otvoreno uključivanje američkih oružanih snaga u sukob - rekao je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.

Vašington post je ranije objavio da Pentagon traži od Kongresa da obnovi finansiranje dva strogo poverljiva programa koji bi omogućili snagama za specijalne operacije da koriste Ukrajince za praćenje kretanja ruskih trupa i suzbijanje dezinformacija.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading