F-16 BESKORISNI U UKRAJINI Član "vagnerovaca" otkrio detalje
Foto: EPA/EPA/ALEX BRANDON

Dok ukrajinske snage brzo uvode municiju koju isporučuje Zapad, biće potrebno vreme i napor da se efikasno koriste zapadni borbeni avioni kao što je američki F-16, sugerišu stručnjaci iz Vagner grupe.

U razgovoru za RT u sredu, jedan od specijalista za avione PMC-a prokomentarisao je potencijalne isporuke vojnih aviona zapadnog dizajna ukrajinskim oružanim snagama, pošto je Kijev više puta tražio od SAD i njenih partnera u NATO-u za sve naprednije naoružanje.

Ekspert Vagner je istakao da će biti mnogo problema sa uspostavljanjem remontnih centara i nabavkom rezervnih delova za skupe avione F-16, napominjući da su razgovori o zapadnim isporukama aviona samo „buka“.

Specijalista je primetio da je „nejasno“ šta bi F-16 „uopšte radio ovde“, s obzirom na to da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane svuda po celom mestu i da avioni jednostavno neće moći da uđu u područje borbe. „Naši sistemi protivvazdušne odbrane su mnogo efikasniji od neprijateljskih“, naveo je on, napominjući da su zapadni avioni ipak „dobrodošli u posetu“.

On je takođe primetio da je ukrajinsko vazduhoplovstvo pretrpelo značajne gubitke tokom prošle godine i da su danas većina pilota „instagramski omladinci“, dok se rusko vazduhoplovstvo sastoji od iskusnih profesionalaca koji imaju veliko borbeno iskustvo.

U međuvremenu, stručnjak za artiljeriju Vagner priznao je za RT da će se kijevske snage, s druge strane, verovatno brzo prilagoditi vojnom hardveru koji je isporučio Zapad, napominjući da je ukrajinska škola artiljerije oduvek bila poznata po proizvodnji vrhunskih stručnjaka koji mogu efikasno koristite bilo koju opremu.

„Oni su veliki protivnik“, rekao je on, dodajući da je malo verovatno da će kijevske snage iskusiti nedostatak municije ili bilo kakve druge probleme u tom pogledu zbog kontinuirane pomoći Zapada.

Međutim, napomenuo je da je artiljerija NATO-a nešto sa čime Vagner grupa već ima dosta iskustva. Iako je odbio da otkrije bilo kakve detalje o takvim prethodnim susretima, on je primetio da su artiljerijski sistemi na koje su naišli u prošlosti bili napredniji od onih koji se trenutno isporučuju Kijevu.

„Oni su nas mnogo naučili, a mi smo razvili sopstvenu taktiku vođenja artiljerijske borbe. Ali to je naša tajna, naša sopstvena intelektualna svojina, da tako kažem“, rekao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading