ZELENSKI BI DA SPALJUJE LJUDE! Kijev tražio "zabranjeno" oružje, stigla reakcija iz Bundestaga
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Šef komiteta nemačkog Bundestaga za evropska pitanja Anton Hofrajter kritikovao je ukrajinsku vladu zbog zahteva da se Oružane snage Ukrajine isporuče fosfornom i kasetnom municijom, prenose mediji.

"Ukrajina želi sve. Smatram da je ovaj zahtev (o kasetnim bombama i fosfornoj municiji) greška. <...> Samo zato što oni nešto traže ne znači da to treba da se sprovede", naglasio je političar.

Rusko Ministarstvo odbrane je više puta napomenulo da Oružane snage Ukrajine koriste vrste naoružanja koje su zabranjene međunarodnim konvencijama. Reč je, posebno, o granatama punjenim fosforom za haubice D-30 i rakete sa lansera Grad.

Temperatura sagorevanja belog fosfora je 1200-1300 stepeni. Supstanca koja je dospela na telo brzo sagoreva odeću i izaziva teške opekotine, čak i smrt. Spaljivanje je praćeno oslobađanjem toksičnog dima.

UKRAJINA OVO NIJE OČEKIVALA Šamar Zelenskom od saveznika iz EU zbog Krima

Gašenje belog fosfora je neverovatno teško - plamen se dobro odupire vodi, protiv njega su aparati za gašenje nemoćni. Supstanca ili sagoreva sama ili se gasi u odsustvu kiseonika. Bilo je slučajeva kada su čestice belog fosfora, zajedno sa fragmentima, padale u ljudsko telo i zapalile se na operacionom stolu - od dodira skalpela hirurga koji je pokušavao da ih ukloni.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading