"VAGNEROVCI" ZAVLADALI ISTOČNIM DELOM BAHMUTA! Snimak žestokih borbi u južnom delu Bahmuta (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Najteže borbe se i dalje vode na istoku zemlje.

Finska premijerka Sana Marin je tokom posete Kijevu obećala novi paket vojne pomoći Ukrajini. Finska je dosad izdvojila 750 miliona evra za Ukrajinu.

Iz Evropske unije su najavili da bi uskoro mogao da bude dopunjen fond za kupovinu oružja za Ukrajinu do 3,5 milijardi evra.

Rusija je zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastanak o "rusofobiji u Ukrajini i na Zapadu".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 380. dan rata u Ukrajini

Artiljerija grupe "Vagner" udara na pozicije ukrajinskih snaga u južnom delu Bahmuta (VIDEO)

23.20 -  Preživeli napuštaju mesto udara.

 

 

Ukrajinski BMP-1 uništen u zoni SVO (VIDEO)

23.00 -

 

 

"Duh" iz Hersona ponovo dejstvuje (VIDEO)

22.28 -  Vazdušno-desantne snage u Hersonskoj oblasti svakodnevno love militante Oružanih snaga Ukrajine, bombardujući neprijatelja i gađajući artiljeriju uz pomoć dronova Mavik.

 

 

Snimak iz sablasnog mesta - Časov Jar (VIDEO)

21.56

 

 

Britanski obaveštajci: U protekla 4 dana snage PMC "Vagner" su praktično preuzele kontrolu nad istočnim delom Bahmuta

21.35 - U centru grada, reka Bahmutka sada definiše liniju fronta.

Najnoviji izveštaj britanske vojne obaveštajne službe kaže da ukrajinske snage drže zapadni deo grada i da su uništile ključne mostove preko reke, koja teče od severa ka jugu kroz otvoreno područje širine 200-800 metara. Budući da OSU puca sa utvrđenih objekata u zapadnom delu grada, ovo ratište će postati ozbiljna prepreka za Vagnerove snage, koje pokušavaju da nastave ofanzivu frontalno ka zapadu.
Međutim, ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu i dalje su ranjive na kontinuirane pokušaje Rusije da zaobiđu branioce sa severa i juga, zaključuje britanski obaveštajac.

Ruska raketa uništila ukrajinki tenk (VIDEO)

20.57 -  Ruska armija je upotrebom protivtenkovskog raketnog sistema 9M133 "Кornet" uništila ukrajinski tenk T-72AMT na Ugledarskom frontu. Poginuli su svi članovi posade.

Nakon pogotka došlo je do aktivacije borbenog kompleta što je i uzrokovalo strahovitu eksploziju.

 

 

Kijev uskoro šalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem NASAMS

20.34 -  Kijev se sprema da uskoro pošalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“, navodi se u saopštenju vazdušnih snaga ukrajinske vojske.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Norveške objavilo je nedavno da će ta zemlja u saradnji sa SAD isporučiti dva takva PVO sistema Kijevu i da će obučavati ukrajinske vojnike.

 

 

RUSI KREĆU U SILOVITU OFANZIVU Kad se proceni da je pravi trenutak...

20.25 - Zapadna štampa kritikuje Rusiju da sporo napreduje na ratištu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski komandant je naveo razlog zašto Кijev drži Artjomovsk

19.59 -  Кomandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski smatra da držanje Artjomovska pomaže Кijevu da dobije na vremenu.

 „Neophodno je dobiti na vremenu za gomilanje rezervi i početak prolećne kontraofanzive, koja je pred vratima“, rekao je Sirski.

 

 

Riter: Nakon pobede Rusije, sledi stvaranje nove vlade u Kijevu

19.18 - Nakon pobede Rusije u specijalnoj vojnoj operaciji, dogodiće se dva scenarija: jedan politički i jedan vojni, prognozira penzionisani američki obaveštajac Skot Riter.

On predviđa da će ruska vojska ostati na teritoriji Ukrajine dok ne eliminiše sve naciste u zemlji.

 „Vojno rešenje je pomeranje granica NATO-a na 150 kilometara. Ovo je asortiman najboljih raketnih bacača EU. Politička odluka povlači za sobom kolaps vlade Zelenskog i stvaranje nove vlade koja će se neizbežno predati Rusiji“, rekao je Riter.

 

 

Borbe u Bahmutu: Snimci iz ugla ukrajinskih vojnika (VIDEO)

18.53 -

 

 

Presudan put Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu (VIDEO)

18.30 - Ukrajinske snage pod vatrom ruskih trupa pokazale put za snabdevanje i evakuaciju ranjenika.

 

 

Gradonačelnik: Eksplozije odjekuju u Melitopolju

17.52 - Više od deset eksplozija odjeknulo je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, gradu koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov.

Fedorov je na Telegramu saopštio da su stanovnici prijavili da se čuju jake eksplozije na severu gradu, kao i da se informacije još proveravaju.

ZELENSKI PREDLOŽIO NOVO IME ZA RUSIJU Odmah stigao brutalan odgovor Medvedeva

17.32 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razmotrio je elektronsku peticiju čiji autor predlaže da se u Ukrajini naziv „Rusija“ zvanično preimenuje u „Moskovija“ i da se izraz „ruski“ promeni u „moskovski“, a „Ruska Federacija“ u „Moskovska Federacija“, prenosi Ukrajinska Pravda.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pešadija zatražila podršku avijacije (VIDEO)

17.01 - Prilikom juriša na uporište, pešadija je zatražila podršku avijacije na svatovskom pravcu.

Za poraz ukrajinskih snaga, uzletela su dva helikoptera Mi-24 i helikopter za podršku Mi-8 Centralnog vojnog okruga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 

 

Nemačke železnice prestale besplatno da prevoze pomoć u Ukrajinu?

16.55 - Nemački železnički prevoznik „Dojče ban“ (Deutsche Bahn) ove godine prestao je da besplatno prevozi humanitarnu pomoć u Ukrajinu, piše nemački nedeljnik „Špigl“ pozivajući se na izvore.

Autor članka podseća da su železnički koncern „Dojče ban“ i Ministarstvo saobraćaja Nemačke bili obećali da će se u Ukrajinu besplatno prevoziti humanitarni teret, što su i činili nakon početka borbenih dejstava u znak podrške.

„Ta podrška se završila brzo kao što je i počela. Od 1. januara 2023. godine (podružnica koncerna 'Dojče ban') 'DB Kargo' po svoj prilici više ne nudi besplatan prevoz“, navodi se u članku.

Kako se navodi, od februara 2022. godine kompanija „DB kargo“, teretna i logistička podružnica koncerna „Dojče ban“, prevezla je u Ukrajinu 1.300 kontejnera sa humanitarnom pomoći. Troškovi transporta su, prema pisanju lista, iznosili oko pet miliona evra, a na sebe su ih preuzele železnice.

Prigožin: Važno zadržati Artjomovsk i ići napred (VIDEO)

16.47 - Osnivač PMC Vagner, Jevgenij Prigožin, pokazao je vojnom komesaru Ruske Federacije Aleksandru Simonovu okolinu Artjomovska (Bahmut) i rekao da je PMC potreban da bi se grad održao.

„Ovde je industrijska zona u kojoj se sada vode borbe. Oružane snage Ukrajine pokušaće da izvedu kontraofanzivu sa severa. Nama je važno da nam vojska pokrije bokove. Ako su pokriveni, sve je u redu. Ako ne, onda će Vagnerov PMC biti opkoljen“, rekao je Prigožin.

Prigožin je napomenuo da je sada glavna stvar sprečiti poraz Rusije. I potrebno je zajedničkim snagama ići ka Pobedi.

Neprijatelj se bori za svaku kuću i stalno izbacuje rezerve. Tokom intervjua sa Prigožinom, ukrajinski tenk je pucao na filmsku ekipu, primetio je vojni komandant Simonov.

Ukrajinci beže u inostranstvo 

16.23 - Izbeglica iz Ukrajine Lilija Lukjančuk izjavila je novinarima Fox News o strahu od povratka u Ukrajinu, gde će, kako žena veruje, njen 17-godišnji sin biti na prvoj liniji fronta kao vojnik.

„Veoma sam zabrinuta, jer bi najgora opcija bila da se vratim u Ukrajinu“, rekla je ona.

 20 hiljada izbeglica suočilo se sa problemom deportacije iz SAD nazad u Ukrajinu, piše Fox News. Većina njih je u SAD ušla preko južne granice iz Meksika, gde su im izdate vize po pojednostavljenim uputstvima.

 

 

Nastavljaju se teške borbe za Bahmut! 

15.32 - Teške borbe za Bahmut nastavljaju se, a bitka za Bahmut postala je "zona ubijanja" koja koči napredovanje privatne ruske paravojne organizacije, prenosi londonski Gardijan.

Celu vest pro;itajte OVDE.

Britanski analitičar: Broj mrtvih Rusa u Bahmutu mogao bi da poraste na 30.000

15:01 - Broj mrtvih ruskih vojnika u Bahmutu mogao bi da dostigne 30.000, rekao je vojni analitičar Filip Ingram za Skaj njuz.

Rusi tvrde da su oborili 11 dronova

14:35 - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su 11 ukrajinskih dronova, 4 rakete iz višecevnih bacača i 4 antiradarske rakete HARM, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

- Tokom protekla 24 sata sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri višecevna raketna bacača HIMARS i Uragan, a presreli su i četiri antiradarske rakete HARM - navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruska protivvazdušna odbrana je za dan uništila jedanaest ukrajinskih dronova u oblastima LNR, DNR, Harkova i Zaporožja.

Prvi "leopardi 1" početkom maja

14:00 - Prvi tenkovi Leopard 1 iz Holandije, Danske i Nemačke stižu u Ukrajinu početkom maja, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen.

On je to rekao posle posete nemačkom preduzeću FFG, gde se ovi tenkovi remontuju za naknadno prebacivanje Oružanim snagama Ukrajine.

- Otišao sam tamo i video da radovi na pripremi tenkova "leopard 1" za Ukrajinu napreduju i moći ćemo da ih pošaljemo što je pre moguće - rekao je Poulsen.

Eksplozije odjekuju u Melitopolju

13:30 - Više od deset eksplozija odjeknulo je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, gradu koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov.

Fedorov je na Telegramu saopštio da su stanovnici prijavili da se čuju jake eksplozije na severu gradu, kao i da se informacije još proveravaju.

Bitke kod Кremene

12:53

 

 

Medvedev smislio novo ime za Ukrajinu kao odgovor na ideje Zelenskog

12:26 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev predložio je alternativni naziv Ukrajine na nemačkom. 

 

 

"Borbe u Bahmutu su eskalirale"

11:50 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da su borbe u Bahmutu eskalirale i da je u toku još jedan pritisak ruskih snaga da probiju odbrambene linije koje su uglavnom bile čvrste poslednjih šest meseci.

Zapadno od Bahmuta granatiranjem i projektilima pogođen je grad Kostantinovka koji drže Ukrajinci.

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da je osam osoba povređeno, a da je u napadima oštećeno ili uništeno više desetina kuća.

Bivši američki obaveštajac predvideo katastrofu Ukrajini na leto

11:05 - Ovog leta će borcima Oružanih snaga Ukrajine ponestati municije, što će dovesti do njihovog konačnog poraza. To je rekao penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter.

 

 

Rusija je prilagodila svoje raketne napade da probije ukrajinsku protivvazdušnu odbranu 

10:30 - Ruska Federacija koristi kombinaciju podzvučnih krstarećih raketa, aerobalističkih raketa velike brzine „Кinžal“ i mamaca i drugih protivmera, rekao je za CNN Daglas Beri, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije.

 

 

Strašna posledica rata u Ukrajini je toksično tlo

10:06 - Granate, mine i druge eksplozivne naprave uništile su zgrade i infrastrukturu u Ukrajini, a kao rezultat toga, azbest je ispušten u životnu sredinu. Rafinerije su takođe pogođene, što omogućava da nafta i druge hemikalije prođu u sisteme zemljišta i vode. Municija takođe sadrži toksične elemente.

Novinska agencija Rojters javila je da je najmanje 10,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini kontaminirano hemikalijama, što ima posledice po globalnu bezbednost hrane. 

Ruska artiljerija gađala Herson

09:30 - Ruski artiljerci su sinoć napali jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona, rekao je izvor ruske agencije RIA Novosti.

On tvrdi da je ruski projektil pogodio mesto na kom su bila parkirana vozila ukrajinske vojske u rejonu Antonovke.

- Kao rezultat toga, gubici neprijatelja iznosili su osam vozila, 18 mrtvih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 10 ranjenih - tvrdi izvor ruske agencije.

Oružane snage Ukrajine u Artjomovsku prevoze municiju u sanitetskim vozilima

 09:05 - Кorišćenje sanitetskih vozila za transport municije je grubo kršenje međunarodnih konvencija.

 

 

 

 

Izveštaj ukrajinskog generalštaba

08:31 - Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana odbila preko 100 ruskih napada u pet oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom jutarnjem brifingu.

Prema izveštaju, ruske snage koncentrišu svoje napore na izvođenje ofanziva prema Limanu, Bahmutu, Avdejevki, Marinki i Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti.

Ukrajina se aktivno priprema za kontraofanzivu u Artjomovsku

08:05 - Oružane snage Ukrajine prebacuju snage iz pravca Zaporožja u oblast Artemivsk (Bahmut). Oko 70.000 boraca Oružanih snaga Ukrajine sada je koncentrisano na ovom području, rekao je Vladimir Rogov, predsednik pokreta Zajedno sa Rusijom.

 

 

Bivši kandidat za predsednika SAD smatra da je njena zemlja krivac za podrivanje Severnog toka

07:45 - Bivši član Predstavničkog doma i bivši predsednički kandidat Tulsi Gabard rekla je za Foks njuz da Bajdenova administracija, nakon što je osuđena za podrivanje Severnog toka, želi da prebaci odgovornost na Ukrajinu.

 

 

Planovi za kontraofanzivu 

07:22 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju potvrdio planove za kontraofanzivu na Bahmut u cilju deblokade grada.

 

 

Turska blokira tranzit robe u Rusiju koju su sankcionisale EU i SAD

 

07:05 - Turska je ovog meseca naglo zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju zato što Evropska unija i SAD vrše pritisak na saveznike da podrže mere uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Vlada je naložila obustavu tranzita takve robe preko Turske od 1. marta u skladu sa sankcijama, rekao je visoki turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading