RUSIJA PRIMENJUJE NOVU TAKTIKU NA FRONTU Američki stručnjaci zabrinuti za ukrajinske snage
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Moskva je prilagodila svoje raketne napade kako bi probila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, piše CNN.

- Izgleda da Moskva prilagođava svoje raketne napade kako bi dodatno zakomplikovala izazov za branioce, mešavinom podzvučnih krstarećih raketa, aerobalističkih raketa mnogo veće brzine kao što je "kinžal", a moguće je i mamcima i drugim protivmerama - rekao je Daglas Bari, viši saradnik za vojno vazduhoplovstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Džastin Bronk, viši naučni saradnik za vazduhoplovstvo u istraživačkom centru Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Londonu, osvrnuo se na rusko hipersonično oružje i njegovu primenu u Ukrajini.

- Ono  što dobijate je raketa koju je mnogo teže presresti i koja vašem protivniku daje mnogo manje upozorenja. Ono što gubite je to što je reč o mnogo skupljem projektilu koji može nositi samo ograničeni broj platformi - objasnio je Bronk.

Takođe, u poslednjih šest meseci postoji trend povećanja intervala između raketnih napada. Zapad i Ukrajinci su se ponadali da Rusija ostaje bez projektila, pa pravi sve veća pauze, međutim, jasno je da je reč o novoj taktici. Sada se istovremeno se koristi više projektila, što otežava odbrani da ih sve presretne.

- Ova promena je nastala pošto je ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane postao bolje opremljen i sofisticiraniji - kaže Bronk.

Istovremeno, "postoji zabrinutost koliko će Ukrajina efikasno moći da se odupre takvim bombardovanjima".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading