RUSI VRATILI UKRAJINSKU DECU Velika humanitarna akcija na granici!
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Kijev procenjuje da je skoro 19.500 dece odvedeno u Rusiju od početka rata, u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije, prenosi Rojters.

Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

"Sada se privodi kraju peta spasilačka misija. Bila je posebna po broju dece koju smo uspeli da vratimo, a takođe i zbog njene složenosti", rekao je Mikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije "Save Ukraine".

Ova organizacija je pomogla ukrajinskim rođacima dece koja su odvedena u Rusiju u logistici, transportu i planiranju potrebnim da krenu na dugo putovanje da dovedu svoju decu i vrate ih.

"Bilo je dece koja su menjala lokaciju pet puta u pet meseci, neka deca kažu da su živela sa pacovima i bubašvabama", rekao je Kuleba.

Deca su odvođena u, takozvane letnje kampove, iz okupiranih delova ukrajinske oblasti Harkov i Herson, dodao je on.

Međunarodni krivični sud izdao je prošlog meseca nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove optužujući ih za protivpravno deportovanje dece iz Ukrajine.

Moskva nije krila program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske dece u Rusiju iz okupiranih područja, ali to predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i dece napuštene u zoni sukoba, navodi Rojters.

Rusija je odbacila navode Međunarodnog krivičnog suda rekavši da ne priznaje jurisdikciju tog suda i proglasila poternicu protiv Putina i Lvove-Belove ništavnom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading